Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Dorota Basista" <b...@f...hoga.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8ilomj$fd3$1@rymunda.torun.pdi.net> <3...@p...ch>
<3...@p...ch>
Subject: Odp: Zapiekane ziemniaki
Lines: 43
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <2x145.38692$DC.853143@news.tpnet.pl>
Date: Wed, 21 Jun 2000 11:19:26 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.25.110.191
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 961586366 213.25.110.191 (Wed, 21 Jun 2000 13:19:26 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jun 2000 13:19:26 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30026
Ukryj nagłówki
mmmm.brzmi bosko
a propos smazonych ziemniaczkow, ja uwielbiam tzw hashbrowns, to chyba jest
amerykanski odpowiednik patchbrown potatos, i tez chcialabym sie dowiedziec
jak to zrobic samemu.
Ja jadlam je w restauracjach lub podsmazalam gotowy produkt z torebki.
czy ktos moze mi pomoc?
Użytkownik Paul Urstein <p...@p...ch> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...ch...
> Paul Urstein a écrit :
>
> > hmmm....
> > Cos tu nie tak.
> > Moim zdaniem jadlas wlasnie rösti (czyli narodowe szwajcarski sposob
> > przygotowywania kartofli) ze smarzona biala kielbasa.
>
> KIELBASA BYLA SMAZONA a nie smaRZona... musze uwazac co pisze
> Dziekuje Basiu!
>
> Tutejsza biala kielbasa nie ma nic wspolnego z polska biala kielbasa.
> Nazywa sie z reszta po prostu kielbasa do smaZenia (rz = grrrrrr...)
> Wystepuje w kilku formach : z czosnkiem-moja ulubiona, z kminkiem - jak
kto lubi
> kminek, albo z cebula i zielenizna. Dla amatorow tutaj mieszkajacych,
podaje adres
> "chez Perisset" w Epalinges (VD) gdzie te 3 formy mozna dostac.
> Ja najpierw gotuje kielbase w malej ilosci wody na patelni (do polowy
kilbasy)
> nastepnie robnie w niej dziry aby tluszcz wyplynal. Teraz wylewam wode i
obsmazam
> (widzisz Basiu??? nauczylem sie!) kielbase z cebulka w malej ilosci
czerwonego
> wina. Nastepnie ja zjadam....
>
>
> --
> Amicalement Paul Urstein
>
>
>
|