Data: 2000-06-21 11:19:26
Temat: Odp: Zapiekane ziemniaki
Od: "Dorota Basista" <b...@f...hoga.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mmmm.brzmi bosko
a propos smazonych ziemniaczkow, ja uwielbiam tzw hashbrowns, to chyba jest
amerykanski odpowiednik patchbrown potatos, i tez chcialabym sie dowiedziec
jak to zrobic samemu.
Ja jadlam je w restauracjach lub podsmazalam gotowy produkt z torebki.
czy ktos moze mi pomoc?
Użytkownik Paul Urstein <p...@p...ch> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...ch...
> Paul Urstein a écrit :
>
> > hmmm....
> > Cos tu nie tak.
> > Moim zdaniem jadlas wlasnie rösti (czyli narodowe szwajcarski sposob
> > przygotowywania kartofli) ze smarzona biala kielbasa.
>
> KIELBASA BYLA SMAZONA a nie smaRZona... musze uwazac co pisze
> Dziekuje Basiu!
>
> Tutejsza biala kielbasa nie ma nic wspolnego z polska biala kielbasa.
> Nazywa sie z reszta po prostu kielbasa do smaZenia (rz = grrrrrr...)
> Wystepuje w kilku formach : z czosnkiem-moja ulubiona, z kminkiem - jak
kto lubi
> kminek, albo z cebula i zielenizna. Dla amatorow tutaj mieszkajacych,
podaje adres
> "chez Perisset" w Epalinges (VD) gdzie te 3 formy mozna dostac.
> Ja najpierw gotuje kielbase w malej ilosci wody na patelni (do polowy
kilbasy)
> nastepnie robnie w niej dziry aby tluszcz wyplynal. Teraz wylewam wode i
obsmazam
> (widzisz Basiu??? nauczylem sie!) kielbase z cebulka w malej ilosci
czerwonego
> wina. Nastepnie ja zjadam....
>
>
> --
> Amicalement Paul Urstein
>
>
>
|