Data: 2003-07-30 09:13:17
Temat: Odp: Zapiekanka z ogniska
Od: "Gosia_KIKI" <g...@N...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Piotr Onikki-Gorski <r...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bg7v3f$2hf$...@n...news.tpi.pl...
> Kupilem sobie zeliwny kociolek (ok. 5 l.) do wstawiania w ognisko.
> Przeznaczony jest do przygotowywania zapiekanek. I na tym konczy sie moja
> wiedza :)) (No, wiem jeszcze, ze przed wlozeniem skladnikow trzeba go
> wylozyc liscmi (kapusty?)).
>
> Czy ktos moglby podzielic sie swoimi doswiadczeniami/ przepisami na
> zapiekanke z ogniska?
>
> Uklony i usmiechy
> Piotrek
>
Hej,
My tez mamy kociolek od calkiem niedawna i eksperymentujemy. Ale podstawowy
przepis to: kapusta, ziemniaki, mieso (moze byc karkowka, lopatka itp),
boczek surowy, przyprawy. Mieso kroisz w kostke i wkladasz do marynaty na
kilka godzin (ja robie taka z oliwy, sosu sojowego i ziol), ziemniaki kroisz
w grube plastry.
Boczek kroisz w platerki i wykladasz nimi kociolek. Na boczku ukladasz
liscie kapusty i rowniez wykladasz nimi caly kociolek. A pozniej kladziesz
porcje ziemniakow, miesa, kapusty i tak az do wyczerpania skladnikow. Na
samej gorze powinny znalezc sie znowu liscie kapusty. Poszczegolne warstwy
mozna solic i doprawiac ziolami. Ilosc skladnikow zalezy od pojemnosci
kociolka. My mamy 8 l. Miesci sie do niego ok 3 kg ziemniakow i 1,3 kg
miesa. I jeszcze rada na koniec. Kociolek wykladasz calymi liscmi kapusty, a
do poszczegolnych warstw lepiej ja poszatkowac. Nastepnie calosc zakrecamy i
wstawiamy do ogniska na ok 1,5 - 2 godziny, co pol godziny przekrecajac.
Potrawa jest naprawde godna polecenia. Moi znajomi dodaja do srodka rowniez
kielbase, kalafiora, fasolke szparagowa, marchewke, ale ja radze zaczac od
podstawowego przepisu, a pozniej eksperymentowac z innymi skladnikami.
Pozdrawiam,
--
*** Gosia_KIKI ***
|