Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bigos przepis? Odp: bigos przepis?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Odp: bigos przepis?

« poprzedni post
From: "batory" <r...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9a4pdc$kj8$07$1@news.t-online.com>
<6...@4...com>
Subject: Odp: bigos przepis?
Date: Sat, 31 Mar 2001 22:39:34 +0200
Lines: 42
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: 10.15.15.10
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.15.15.10
Message-ID: <3...@n...astercity.net>
X-Trace: 31 Mar 2001 22:42:29 +0100, 10.15.15.10
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!10.15.15.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48228
Ukryj nagłówki

Potrzeba kapusty kiszonej, wczesnie sprawdzonej tyle ile dusza zapragnie (ja
na swieta Bozego Narodzenia kupuje 10 - 12 kg, na Wielkanoc mniej, bo nie ma
mrozu i by sie moglo zepsuc).
No wiec, kapuste odcisnac, dobrze usiekac i gotowac na wodzie az bedzie
prawie miekka, ale jeszcze troche chrupiaca. Wczesniej przyrzadzic wszystkie
te miesa co sie ma podac na zimno na swiateczne sniadanie. Czyli: schab
pieczony (nacieramy go dobrze czosnkiem, majerankiem i sola, ma se tak
polezec na dole lodówki ok doby po czym upiec), cielecine pieczona (kazdy wi
jak, byle bez zadnych udziwnien i zagramanicznych przypraw), sztufade wolowa
(wolowine pieczeniowa, ale lepsza by byla tzw. poledwica zydowska, oblac
octem i ulozyc w misce na cebuli, listku bobkowym i pieprzu, tymze przykryc
i tak trzymac 3-4 dni obracajac ze 2-3 razy dziennie, po czym naszpikowac
gesto sloninka obtoczona w pieprzu, czosnku i soli, obsmazyc i dusic z
cebula (nowa, nie ta, w której sie marynowala i grzybkami suszonymi). Poza
tym ugotowc tegi rosól, na trzech kanonicznych rodzajach wolowiny czyli:
rosbef (ew antrykot), szponder i lata. Mozna tez udusic cieleciny nieco -
troszke gorszej, tak aby bylo duzo sosu. Oraz troszke karkówki. Kapuste po
ugotowaniu (i przestudzeniu oczywiscie) odciskamy. I do gara. Wlewamy tam
teraz sosy z tych wszystkich mies, które, kazde osobno, zostaly przyzadzone.
Po czym polowe z kazdego miesa, tego co ma pójsc na stól swiateczny kroimy w
kastke i do kapuchy. Karkówke (jak sie zrobilo) cala - na stól sie nie
nadaje, te gorsza cielecine tez cala, oraz mieso z rosolu (ilosc wedle
uznania - nie musi isc cale). Duzy kawal boczku, najlepiej wedzonego, ale
surowego (a jak ni ma to moze byc parzony) gotuje na malej wodzie, w kostke
i do gara. Tego wywaru od boczku tez mozna troche dac. Kielbase, mozliwie
najzwyczajniejsza, czyli bez zadnych egzotycznych przypraw w kostke i do
gara tyz. Grzybki suszone, moga byc posledniejsze czyli podgrzybki czy
kozaki ugotowac z sola, maslem, pieprzem w ziarnkach i cebulka. Gotowac
dopóty, az sie cebulka (uprzednio pokrojona w pólkrazki) rozpadnie. Wywar
wlac do bigosu, grzybki pokroic i tez tam wrzucic, ziarnka pieprzu wybrac i
wyrzucic. Dolac nieco rosolu. I dusic to wszysko ze dwie trzy godziny
(dobrze jak sie troche przypali). Po czym wystawic na mróz, aby skamienialo
na amen (mozna uzyc zamrazarki, ale przed wstawieniem wystudzic). Powtórzyc
to ostatnie kilka razy. I juz. Specjalnie nie podaje ile czego, bo i tak nie
wiem. Ogólnie rzecz biorac, wagowo kapusty ma byc 2-4 razy wiecej niz
wszystkich mies razem wzietych. Jakby bylo zbyt suche, to dolac rosolu.
UUfff, ale sie rozpisalam, ale to jest bigos swiateczny, nie codzienny. Ale
i ten powszedni to nie moze byc kapucha gotowana razem z jakims tam miechem.
Kapuste sie zawsze powinno gotowac osobno, a mieso przyzadzac osobno i potem
laczyc. Pozdrawiam - Agnieszka.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.03 sadyl
31.03 sadyl
01.04 Stanislaw Pokutycki
01.04 Piotr Nowak
01.04 Stanislawa Kaczmarska
01.04 Jolanta Malecka
01.04 Malgorzata Szydlowska
01.04 Jolanta Sobczak-Wolska
01.04 Wieslawa Sitarska
01.04 malgor
01.04 Jolanta Małecka
01.04 Halina Kubica
01.04 Rys
01.04 Katarzyna
01.04 Barbara Tkaczynska
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem