Data: 2001-03-31 16:58:42
Temat: Re: bigos przepis?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
na pewno moj przpeis rozni sie czyms tam od innych, purysci
wrzasna na mnie, ale...
kapuch kiszona, odcisnieta (sok zatrzymaj, jakby bylo za malo
kwasne), - do sagana. Poszatkowanej slodkiej kapusty dodac - 1/2
tego co kwasnej, obsmazyc rozne miesa - wedzonki rozne, kielbasa,
jakies tam gulaszowe, ktorego nie uzywam, do tluszczyku z miesa
wrzucic cebule pokrojona, obsmazyc troche, dorzucic. Na patelnie
wrzucic culkru, zrobic karmel, zalac go woda, dodac do sagana.
Wsypac rozne ziola, co sie ma pod reka, liscie bobkowe, ziele
angielskie, grzybki suszone, sliwki suszone, kostke rosolowa (ja
uzywam grzybowej), troche cukru, troche soli, dusic, gotowac,
pewnie lekko przypalic. Wylaczyc, dac odpoczac potrawie, i tak
gotowac pare dni. Bardzo dobry jest przemrozony. Uzupelniac sos
woda (troche) bo bigos nie moze byc bardzo suchy. I tyle
Krysia
Cos mi chodzi po glowie, ze o bigosie bylo niedawno, trudno...
>pomocy,koniecznie potrzebuje przepis na dobry bigos.kto mi pomoze?
>
>gosia
K.T. - starannie opakowana
|