Data: 2000-09-11 08:35:17
Temat: Odp: co z cukini ??
Od: "Joanna" <j...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Leczo z cukini
Cukinia sredniej wielkosci (Twoja jest akurat)
3 duze papryki
2 cebule
kilka ogorkow konserwowych
podwedzana kielbasa (ilosc wg uznania)
przecier pomidorowy (sloiczek)
sok pomidorowy (w butelce 1/4 l)
przyprawy: sol, pieprz, majeranek, papryka ostra (dodawana zawsze na koncu,
bo staje sie gorzka przy dlugim gotowaniu), czosnek granulowany, cukier
kroisz kielbase, cebule, papryke i ogorki w kostke, wrzucasz na plante po
kolei, kielbase, cebule, przecier pomidorowy, gdy cebula sie zeszkli
dodajesz ogorki, doprawiasz, na koncu dodajesz papryke, polowe soku
pomidorowy i dusisz tak dlugo az papryka bedzie prawie miekka (musisz wyczuc
ten moment). Cukinie obierasz, wykrawasz srodek zpestkami, krosisz w srednia
kostke, dodajesz do leczo i dusisz pod przykryciem, tak dlugo az cukinia
bedzie miekka, ale pozostaje w kostkach, doprawiasz jeszcze do smaku
papryka.
z tego wychodzi duzy gar, wiec jesli nie zjesz od razu wszystkiego mozesz
gorace wlozyc w wyparzone wrzatkiem sloiki zakrecic i przechowywac w lodowce
na inna okazje.
pozdrawiam i smacznego
|