Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Megi" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: golonka
Date: Thu, 20 Feb 2003 12:46:09 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 62
Message-ID: <b32eqn$lbl$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b3065d$ov0$1@nemesis.news.tpi.pl> <b306gb$ako$1@absolut.sgh.waw.pl>
<b30pe5$qef$1@atlantis.news.tpi.pl>
<003101c2d871$5f906d80$57f660d9@domowy>
NNTP-Posting-Host: ur142.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1045741208 21877 80.55.147.142 (20 Feb 2003 11:40:08
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Feb 2003 11:40:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147289
Ukryj nagłówki
dziękuję za wskazówki
Megi
Użytkownik szefciunio <s...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:003101c2d871$5f906d80$57f660d9@domowy...
> Witam !
> Jestem tu zupełnie nowy,a le za to w kuchni jestem autentycznym mistrzem.
> Jak golonka to tylko pieczona po bawarsku. Oto w skrócie przepisik :
> Przedewszystkim golonko peklowane, marchew, pietruszka, seler , cebula,
> kilka ziaren angielskiego ziela, ze dwa liście laurowe, czosnek ile kto
lubi
> sól do smaku . rozdrobnionymi warzywami z dodatkiem przypraw i odrobiną
> oleju , obkładamy golonko na dwa dni przed pieczeniem i przechowujemy w
> chłodnym miejscu. Jak już przyszedł czas na jedzonko to wkładamy golonko z
> warzywami do gorącego piekarnika i pieczemy (początkowo pod przykryciem)
po
> jakiś 2-3 godzinach pieczenia (w zależności od wielkości golonka
oczywiście)
> podlewamy jasnym piwem (małe pifko wejdzie do brytwanki) byle nie jakimś
tam
> słodowym czy bezalkoholowym Karmi np. chyba że lubicie na słodko :-). I
piec
> dalej pod przykryciem. Jak mięso już staje się miękkie odkrywamy brytwankę
> żeby odparował nadmiar piwa, a skórka miała szansę się przyrumienić. Tak
> pieczone golonko wraz z warzywami , pieczywem i dużym piwkiem jest po
prostu
> poezją zmaku. Osoby poważnie zainteresowane przygotowaniem takiego golonka
> proszę o kontakt , a może pwiem jakiej jeszcze dodaję przyprawy do
> wzbogacenia smaku golonka pod każdą postacią :-)
> Smaczności Krzysiek
> ----- Original Message -----
> From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Wednesday, February 19, 2003 9:18 PM
> Subject: Re: golonka
>
>
> > Witaj :-)
> > > Zapraszam na strone grupowa http://kuchenna.host.sk dzial "Przepisy
> > > grupowe" - znajdziesz tam okolo 30 przepisow grupowych, a takze (a
moze
> > > przede wszystkim) polecam dzial "Za co linczujemy" i "Twoj pierwszy
raz"
> > > (choc to nie jest Twoj pierwszy raz ;-) ).
> > >
> > > Bozenka z Wilna ;o)
> >
> > Albo zajrzyj do archiwum i zwroc uwage na przepisy Bartka (peklowana
> > golonka, 29 pazdziernika 1999) i Wladka Losa (golonka, 29 grudnia 1999)
> oba
> > przepisy sprawdzilam i sa godne polecenia.
> >
> > Kasia L.
> >
> >
> >
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|