Data: 2003-02-20 11:46:09
Temat: Odp: golonka
Od: "Megi" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
dziękuję za wskazówki
Megi
Użytkownik szefciunio <s...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:003101c2d871$5f906d80$57f660d9@domowy...
> Witam !
> Jestem tu zupełnie nowy,a le za to w kuchni jestem autentycznym mistrzem.
> Jak golonka to tylko pieczona po bawarsku. Oto w skrócie przepisik :
> Przedewszystkim golonko peklowane, marchew, pietruszka, seler , cebula,
> kilka ziaren angielskiego ziela, ze dwa liście laurowe, czosnek ile kto
lubi
> sól do smaku . rozdrobnionymi warzywami z dodatkiem przypraw i odrobiną
> oleju , obkładamy golonko na dwa dni przed pieczeniem i przechowujemy w
> chłodnym miejscu. Jak już przyszedł czas na jedzonko to wkładamy golonko z
> warzywami do gorącego piekarnika i pieczemy (początkowo pod przykryciem)
po
> jakiś 2-3 godzinach pieczenia (w zależności od wielkości golonka
oczywiście)
> podlewamy jasnym piwem (małe pifko wejdzie do brytwanki) byle nie jakimś
tam
> słodowym czy bezalkoholowym Karmi np. chyba że lubicie na słodko :-). I
piec
> dalej pod przykryciem. Jak mięso już staje się miękkie odkrywamy brytwankę
> żeby odparował nadmiar piwa, a skórka miała szansę się przyrumienić. Tak
> pieczone golonko wraz z warzywami , pieczywem i dużym piwkiem jest po
prostu
> poezją zmaku. Osoby poważnie zainteresowane przygotowaniem takiego golonka
> proszę o kontakt , a może pwiem jakiej jeszcze dodaję przyprawy do
> wzbogacenia smaku golonka pod każdą postacią :-)
> Smaczności Krzysiek
> ----- Original Message -----
> From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Wednesday, February 19, 2003 9:18 PM
> Subject: Re: golonka
>
>
> > Witaj :-)
> > > Zapraszam na strone grupowa http://kuchenna.host.sk dzial "Przepisy
> > > grupowe" - znajdziesz tam okolo 30 przepisow grupowych, a takze (a
moze
> > > przede wszystkim) polecam dzial "Za co linczujemy" i "Twoj pierwszy
raz"
> > > (choc to nie jest Twoj pierwszy raz ;-) ).
> > >
> > > Bozenka z Wilna ;o)
> >
> > Albo zajrzyj do archiwum i zwroc uwage na przepisy Bartka (peklowana
> > golonka, 29 pazdziernika 1999) i Wladka Losa (golonka, 29 grudnia 1999)
> oba
> > przepisy sprawdzilam i sa godne polecenia.
> >
> > Kasia L.
> >
> >
> >
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|