Data: 2003-02-19 23:44:16
Temat: Re: golonka
Od: s...@w...pl (szefciunio)
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam !
Jestem tu zupełnie nowy,a le za to w kuchni jestem autentycznym mistrzem.
Jak golonka to tylko pieczona po bawarsku. Oto w skrócie przepisik :
Przedewszystkim golonko peklowane, marchew, pietruszka, seler , cebula,
kilka ziaren angielskiego ziela, ze dwa liście laurowe, czosnek ile kto lubi
sól do smaku . rozdrobnionymi warzywami z dodatkiem przypraw i odrobiną
oleju , obkładamy golonko na dwa dni przed pieczeniem i przechowujemy w
chłodnym miejscu. Jak już przyszedł czas na jedzonko to wkładamy golonko z
warzywami do gorącego piekarnika i pieczemy (początkowo pod przykryciem) po
jakiś 2-3 godzinach pieczenia (w zależności od wielkości golonka oczywiście)
podlewamy jasnym piwem (małe pifko wejdzie do brytwanki) byle nie jakimś tam
słodowym czy bezalkoholowym Karmi np. chyba że lubicie na słodko :-). I piec
dalej pod przykryciem. Jak mięso już staje się miękkie odkrywamy brytwankę
żeby odparował nadmiar piwa, a skórka miała szansę się przyrumienić. Tak
pieczone golonko wraz z warzywami , pieczywem i dużym piwkiem jest po prostu
poezją zmaku. Osoby poważnie zainteresowane przygotowaniem takiego golonka
proszę o kontakt , a może pwiem jakiej jeszcze dodaję przyprawy do
wzbogacenia smaku golonka pod każdą postacią :-)
Smaczności Krzysiek
----- Original Message -----
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, February 19, 2003 9:18 PM
Subject: Re: golonka
> Witaj :-)
> > Zapraszam na strone grupowa http://kuchenna.host.sk dzial "Przepisy
> > grupowe" - znajdziesz tam okolo 30 przepisow grupowych, a takze (a moze
> > przede wszystkim) polecam dzial "Za co linczujemy" i "Twoj pierwszy raz"
> > (choc to nie jest Twoj pierwszy raz ;-) ).
> >
> > Bozenka z Wilna ;o)
>
> Albo zajrzyj do archiwum i zwroc uwage na przepisy Bartka (peklowana
> golonka, 29 pazdziernika 1999) i Wladka Losa (golonka, 29 grudnia 1999)
oba
> przepisy sprawdzilam i sa godne polecenia.
>
> Kasia L.
>
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|