Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!newsgate.pl
From: s...@w...pl (szefciunio)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: golonka
Date: 20 Feb 2003 00:44:16 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 47
Message-ID: <003101c2d871$5f906d80$57f660d9@domowy>
References: <b3065d$ov0$1@nemesis.news.tpi.pl> <b306gb$ako$1@absolut.sgh.waw.pl>
<b30pe5$qef$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="windows-1250"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1045698256 12356 192.168.240.245 (19 Feb 2003 23:44:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Feb 2003 23:44:16 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-Received: from unknown (HELO domowy) ([217.96.246.87]) (envelope-sender
<s...@w...pl>) by smtp.wp.pl (wp-smtpd) with SMTP for
<p...@n...pl>; 19 Feb 2003 23:43:50 -0000
X-Received: from unknown (HELO domowy) ([217.96.246.87]) (envelope-sender
<s...@w...pl>) by smtp.wp.pl (wp-smtpd) with SMTP for
<p...@n...pl>; 19 Feb 2003 23:43:50 -0000
X-Received: from unknown (HELO domowy) ([217.96.246.87]) (envelope-sender
<s...@w...pl>) by smtp.wp.pl (wp-smtpd) with SMTP for
<p...@n...pl>; 19 Feb 2003 23:43:50 -0000
X-Received: from unknown (HELO domowy) ([217.96.246.87]) (envelope-sender
<s...@w...pl>) by smtp.wp.pl (wp-smtpd) with SMTP for
<p...@n...pl>; 19 Feb 2003 23:43:50 -0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147237
Ukryj nagłówki
Witam !
Jestem tu zupełnie nowy,a le za to w kuchni jestem autentycznym mistrzem.
Jak golonka to tylko pieczona po bawarsku. Oto w skrócie przepisik :
Przedewszystkim golonko peklowane, marchew, pietruszka, seler , cebula,
kilka ziaren angielskiego ziela, ze dwa liście laurowe, czosnek ile kto lubi
sól do smaku . rozdrobnionymi warzywami z dodatkiem przypraw i odrobiną
oleju , obkładamy golonko na dwa dni przed pieczeniem i przechowujemy w
chłodnym miejscu. Jak już przyszedł czas na jedzonko to wkładamy golonko z
warzywami do gorącego piekarnika i pieczemy (początkowo pod przykryciem) po
jakiś 2-3 godzinach pieczenia (w zależności od wielkości golonka oczywiście)
podlewamy jasnym piwem (małe pifko wejdzie do brytwanki) byle nie jakimś tam
słodowym czy bezalkoholowym Karmi np. chyba że lubicie na słodko :-). I piec
dalej pod przykryciem. Jak mięso już staje się miękkie odkrywamy brytwankę
żeby odparował nadmiar piwa, a skórka miała szansę się przyrumienić. Tak
pieczone golonko wraz z warzywami , pieczywem i dużym piwkiem jest po prostu
poezją zmaku. Osoby poważnie zainteresowane przygotowaniem takiego golonka
proszę o kontakt , a może pwiem jakiej jeszcze dodaję przyprawy do
wzbogacenia smaku golonka pod każdą postacią :-)
Smaczności Krzysiek
----- Original Message -----
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, February 19, 2003 9:18 PM
Subject: Re: golonka
> Witaj :-)
> > Zapraszam na strone grupowa http://kuchenna.host.sk dzial "Przepisy
> > grupowe" - znajdziesz tam okolo 30 przepisow grupowych, a takze (a moze
> > przede wszystkim) polecam dzial "Za co linczujemy" i "Twoj pierwszy raz"
> > (choc to nie jest Twoj pierwszy raz ;-) ).
> >
> > Bozenka z Wilna ;o)
>
> Albo zajrzyj do archiwum i zwroc uwage na przepisy Bartka (peklowana
> golonka, 29 pazdziernika 1999) i Wladka Losa (golonka, 29 grudnia 1999)
oba
> przepisy sprawdzilam i sa godne polecenia.
>
> Kasia L.
>
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|