Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ela" <e...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: goralskie jadlo
Date: Tue, 18 Sep 2001 12:13:07 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: e...@p...onet.pl@217.96.53.206
Message-ID: <9o76lv$sjp$1@news.onet.pl>
References: <3ba70a7d$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.96.53.206
X-Trace: news.onet.pl 1000807935 29305 217.96.53.206 (18 Sep 2001 10:12:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Sep 2001 10:12:15 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69347
Ukryj nagłówki
> Ostatnio mialam okazje jesc oryginalne (mam nadzieje) jadlo goralskie.
> Jedno z tych dan to kapucha z grochem i do tego zeberka a drugie to m...z
> gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
> zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
> Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to moze
> byc to 'm...'?
> Moze ktos jest w posiadaniu goralskich przepisow. Mysle, ze bylyby
ciekawe.
>
> C.
Ja mam broszurę wydaną przez W.Bułkę -"Góralskie jodło". Są tam przepisy
zbierane w domach góralskich w Beskidzie Żywieckim (Rycerka, Zwardoń,
Żabcica, Ujsoły i itd) ok. 160.
Klepię z książki.
Kapusta z grochym:
Osobno ugotować kiszoną, posiekaną kapustę, osobno groch. Wymieszać razem.
Przyprawić majerankim i pieprzem. Okrasić skwarkami ze słoniny.
Jodło chłopskie:
Przygotować ciasto jak na placki ziemniaczane i upiec 2 placki
(duże).Sporządzić gulasz wołowy (?), przyprawić go na ostro. Gulasz włożyć
między placki, na wierzch jajo sadzone lub pieczarki lub potarty żółty ser.
I jakiś nowy przepisik;
Jajeśnica po bacowsku
8 jaj, 8dkg słoniny, 4dkg oscypka, 50ml mleka, bułka lub chleb razowy.
Słoninę pokroić i stopić, dodać pokrojoną bułkę lub chleb, zrumienić. Jaja
wymieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlac, smażyć na wolnym ogniu.
Podawać posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Ela.
|