Data: 2001-09-18 12:31:37
Temat: Re: goralskie jadlo
Od: "Claudie" <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzieki za wklepane przepisy. Wydaje mi sie jednak, ze moskalik to nie jest
placek ziemniaczany.
C.
Ela <e...@p...onet.pl> wrote in message
news:9o76lv$sjp$1@news.onet.pl...
>
> > Ostatnio mialam okazje jesc oryginalne (mam nadzieje) jadlo goralskie.
> > Jedno z tych dan to kapucha z grochem i do tego zeberka a drugie to
m...z
> > gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
> > zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
> > Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to
moze
> > byc to 'm...'?
> > Moze ktos jest w posiadaniu goralskich przepisow. Mysle, ze bylyby
> ciekawe.
> >
> > C.
>
> Ja mam broszurę wydaną przez W.Bułkę -"Góralskie jodło". Są tam przepisy
> zbierane w domach góralskich w Beskidzie Żywieckim (Rycerka, Zwardoń,
> Żabcica, Ujsoły i itd) ok. 160.
> Klepię z książki.
>
> Kapusta z grochym:
> Osobno ugotować kiszoną, posiekaną kapustę, osobno groch. Wymieszać razem.
> Przyprawić majerankim i pieprzem. Okrasić skwarkami ze słoniny.
>
> Jodło chłopskie:
> Przygotować ciasto jak na placki ziemniaczane i upiec 2 placki
> (duże).Sporządzić gulasz wołowy (?), przyprawić go na ostro. Gulasz włożyć
> między placki, na wierzch jajo sadzone lub pieczarki lub potarty żółty
ser.
>
> I jakiś nowy przepisik;
> Jajeśnica po bacowsku
> 8 jaj, 8dkg słoniny, 4dkg oscypka, 50ml mleka, bułka lub chleb razowy.
> Słoninę pokroić i stopić, dodać pokrojoną bułkę lub chleb, zrumienić. Jaja
> wymieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlac, smażyć na wolnym ogniu.
> Podawać posypane natką pietruszki.
>
> Smacznego!
> Ela.
>
>
>
|