From: "Claudie" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3ba70a7d$1@news.vogel.pl> <9o76lv$sjp$1@news.onet.pl>
Subject: Re: goralskie jadlo
Date: Tue, 18 Sep 2001 14:31:37 +0200
Lines: 49
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: alfa15.bsb.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: alfa15.bsb.com.pl
Message-ID: <3ba73e1a$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1000816154 alfa15.bsb.com.pl (18 Sep 2001 14:29:14 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69409
Ukryj nagłówki
Dzieki za wklepane przepisy. Wydaje mi sie jednak, ze moskalik to nie jest
placek ziemniaczany.
C.
Ela <e...@p...onet.pl> wrote in message
news:9o76lv$sjp$1@news.onet.pl...
>
> > Ostatnio mialam okazje jesc oryginalne (mam nadzieje) jadlo goralskie.
> > Jedno z tych dan to kapucha z grochem i do tego zeberka a drugie to
m...z
> > gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
> > zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
> > Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to
moze
> > byc to 'm...'?
> > Moze ktos jest w posiadaniu goralskich przepisow. Mysle, ze bylyby
> ciekawe.
> >
> > C.
>
> Ja mam broszurę wydaną przez W.Bułkę -"Góralskie jodło". Są tam przepisy
> zbierane w domach góralskich w Beskidzie Żywieckim (Rycerka, Zwardoń,
> Żabcica, Ujsoły i itd) ok. 160.
> Klepię z książki.
>
> Kapusta z grochym:
> Osobno ugotować kiszoną, posiekaną kapustę, osobno groch. Wymieszać razem.
> Przyprawić majerankim i pieprzem. Okrasić skwarkami ze słoniny.
>
> Jodło chłopskie:
> Przygotować ciasto jak na placki ziemniaczane i upiec 2 placki
> (duże).Sporządzić gulasz wołowy (?), przyprawić go na ostro. Gulasz włożyć
> między placki, na wierzch jajo sadzone lub pieczarki lub potarty żółty
ser.
>
> I jakiś nowy przepisik;
> Jajeśnica po bacowsku
> 8 jaj, 8dkg słoniny, 4dkg oscypka, 50ml mleka, bułka lub chleb razowy.
> Słoninę pokroić i stopić, dodać pokrojoną bułkę lub chleb, zrumienić. Jaja
> wymieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlac, smażyć na wolnym ogniu.
> Podawać posypane natką pietruszki.
>
> Smacznego!
> Ela.
>
>
>
|