Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.dialog.net.pl!not-fo
r-mail
From: "Bask" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: i znow creme fraiche
Date: Mon, 19 Aug 2002 22:15:17 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 29
Message-ID: <ajrj8d$ujm$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <ajqokj$g6g$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1909.zgora.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1029787725 31350 62.87.224.117 (19 Aug 2002 20:08:45
GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Aug 2002 20:08:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:120988
Ukryj nagłówki
Użytkownik Magdunia <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ajqokj$g6g$...@f...man.torun.pl...
> Ucze sie francuskiego i Francuzka powiedziala, ze creme fraiche dodaje sie
> do kawy. W swietle tego co tu kiedys pisaliscie nie moze wiec to byc
> kwasne...
> Jak to wiec jest???
> Wyjasnienia poprosze, zrodla itp.
>
>
> Magda
>
Podaje za " Kulinaria francuskie " wydawnictwoKonemann str. 243
" Creme fraiche"
Moze byc slodkie albo kwasne, jednakze z reguly pod tym pojeciem rozumie sie
creme fraiche epaisse. Pozyskuje sie go przez odwirowanie mleka , potem
dziala sie na nie dodatkiem fermentu mlecznego, ktore prowadzi do lekkiego
zakwaszenia. Przy zawartosci tluszczu 35-48% ma kremowa konsystencje i
nadaje sie do tworzenia sosow. Najslynniejszy jest wyrabiany w Calvados
kwasny creme fraiche z Isigny Ste Mere ktory ma wlasna Appellation
d'Origine Controlee, ale tez niemal wszystkie duze zaklady mleczarskie
wytwarzaja podobny produkt.
Tyle cytat.
Ja bedac we Francji kupowalem wielokrotnie ncreme fraiche i zawsze bylo
lekko kwasne.
Pozdrowienia
Bask
|