Data: 2002-08-19 20:15:17
Temat: Odp: i znow creme fraiche
Od: "Bask" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Magdunia <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ajqokj$g6g$...@f...man.torun.pl...
> Ucze sie francuskiego i Francuzka powiedziala, ze creme fraiche dodaje sie
> do kawy. W swietle tego co tu kiedys pisaliscie nie moze wiec to byc
> kwasne...
> Jak to wiec jest???
> Wyjasnienia poprosze, zrodla itp.
>
>
> Magda
>
Podaje za " Kulinaria francuskie " wydawnictwoKonemann str. 243
" Creme fraiche"
Moze byc slodkie albo kwasne, jednakze z reguly pod tym pojeciem rozumie sie
creme fraiche epaisse. Pozyskuje sie go przez odwirowanie mleka , potem
dziala sie na nie dodatkiem fermentu mlecznego, ktore prowadzi do lekkiego
zakwaszenia. Przy zawartosci tluszczu 35-48% ma kremowa konsystencje i
nadaje sie do tworzenia sosow. Najslynniejszy jest wyrabiany w Calvados
kwasny creme fraiche z Isigny Ste Mere ktory ma wlasna Appellation
d'Origine Controlee, ale tez niemal wszystkie duze zaklady mleczarskie
wytwarzaja podobny produkt.
Tyle cytat.
Ja bedac we Francji kupowalem wielokrotnie ncreme fraiche i zawsze bylo
lekko kwasne.
Pozdrowienia
Bask
|