Data: 2001-11-12 19:07:17
Temat: Odp: jak zrobic?
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Kasia Orzeł <k...@r...net.eu.org> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9sp56l$79n$...@n...onet.pl...
> ...........smaczniutki ajerkoniaczek?
> Pozdrawiam Kasia
Hej!
Zdaje mi się, że już o tym pisałam ale sama nie mogę tego posta znalęźćwięc
raz jeszcze.
6-8 żółtek
1/2 l spirytusu
8-10 łyżek cukru
mleko skondensowane niesłodzone
wanilia lub cukier waniliowy ( którego używam-to piszę z obawą, bo a nuż
czymś oberwę)
Żółtka ubić (mikserem) na puszysto, ubijając dodać mleko i potem ubijając
dodawać pomalutku spirytus, uważaj żeby sie nie ścieło.
Ile mleka? A to już dowolnie, ja na 1/2 l spirytusu dodaje ok.3 puszki.
Po pierwsze my lubimy mocny trunek , a poza tym patrzę na gęstość.
Jak wiesz powinien mieć konsystencje kremu. Gdyby był za gęsty dodaj
mleka z kartonu.
No chyba wszystko, bo przepis z głowy.
Życzę miłej degustacji .
Pozdrawiam smakosz ajerkoniaku Ramzes.
|