Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!lublin.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "stsal" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: kurczak i czekolada
Date: Mon, 7 Jan 2002 02:04:30 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 52
Sender: s...@p...onet.pl@tch5p1-8-1.wlop.ppp.polbox.pl
Message-ID: <a1as3u$3ui$1@news.onet.pl>
References: <a189a9$1rr8$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: tch5p1-8-1.wlop.ppp.polbox.pl
X-Trace: news.onet.pl 1010365374 4050 213.241.8.1 (7 Jan 2002 01:02:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jan 2002 01:02:54 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90508
Ukryj nagłówki
Użytkownik patudu <p...@o...poczta.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a189a9$1rr8$...@n...ipartners.pl...
> No właśnie, miałam kiedyś przepis na kurczak w towarzystwie
> czekolady (chyba z kuchni meksykańskiej), schowałam głęboko,
> żeby nie zgubić, bo chciałam poczekać, aż dojrzeję do takiej
> akrobacji,
> W zeszłym tygodniu wydało mi się, że to już, ale... nigdzie
> nie mogę go odkopać.
> Ciągle szukam, ale może ktoś z Was ma coś takiego w zasięgu?
> pa.
>
Proszę bardzo! :) Napisz jak Ci wyszedł, bo przepis jest oczywiście ;) z
książki kucharskiej (Cornelia Zingerling Kuchnia meksykańska wyd.AWM):
KURCZAK W SOSIE Z CHILLI I CZEKOLADY
1 kurczak
sól
sos:
3 suszone chiles guajillos
4 suszone chiles anchos
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g nie solonych fistszków
50 g migdałów
5 suszonych moreli (namoczonych w wodzie)
1 łyżka sezamu
1-2 łyżki tłuszczu
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 łyżeczka oregano
50 g gorzkiej czekolady
Kurczaka podzielić na 4 - 6 części i gotować w osolonej wodzie przez 3/4
godz. W tym czasie wypestkować chilli i namoczyć je ok. 1 godz. w ciepłej
wodzie. Ugotowanego kurczaka wyjąć łyżką durszlakową. Wywaru nie wylewać.
Pomidory obrać ze skórki, wypestkować i drobno pokroić. Namoczone chilli też
drobno pokroić. Cebulę pokroić na ćwiartki, a czosnek na połówki. Orzeszki i
migdały zemleć. Pomidory zmiksować z chilli, cebulą, czosnkiem, orzeszkami,
migdałami, morelami i sezamem oraz z niewielką ilością wody (może być to
woda z moczenia chilli). W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i stale mieszając,
podgotować piure przez kilka minut naniewielkim płomieniu. Gdyby masa była
za gęsta - dolać trochę wywaru z kurczaka, uważając aby za bardzo nie
rozcieńczyć sosu. Wkruszyć czekoladę i stale mieszając, rozpuścić ją. Do tak
przygotowanego sosu włożyć kurczaka i podgrzać go.
Smacznego!
Anka - szczęśliwa posiadaczka wielu książek kucharskich :)
|