Data: 2002-01-07 01:04:30
Temat: Odp: kurczak i czekolada
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik patudu <p...@o...poczta.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a189a9$1rr8$...@n...ipartners.pl...
> No właśnie, miałam kiedyś przepis na kurczak w towarzystwie
> czekolady (chyba z kuchni meksykańskiej), schowałam głęboko,
> żeby nie zgubić, bo chciałam poczekać, aż dojrzeję do takiej
> akrobacji,
> W zeszłym tygodniu wydało mi się, że to już, ale... nigdzie
> nie mogę go odkopać.
> Ciągle szukam, ale może ktoś z Was ma coś takiego w zasięgu?
> pa.
>
Proszę bardzo! :) Napisz jak Ci wyszedł, bo przepis jest oczywiście ;) z
książki kucharskiej (Cornelia Zingerling Kuchnia meksykańska wyd.AWM):
KURCZAK W SOSIE Z CHILLI I CZEKOLADY
1 kurczak
sól
sos:
3 suszone chiles guajillos
4 suszone chiles anchos
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g nie solonych fistszków
50 g migdałów
5 suszonych moreli (namoczonych w wodzie)
1 łyżka sezamu
1-2 łyżki tłuszczu
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 łyżeczka oregano
50 g gorzkiej czekolady
Kurczaka podzielić na 4 - 6 części i gotować w osolonej wodzie przez 3/4
godz. W tym czasie wypestkować chilli i namoczyć je ok. 1 godz. w ciepłej
wodzie. Ugotowanego kurczaka wyjąć łyżką durszlakową. Wywaru nie wylewać.
Pomidory obrać ze skórki, wypestkować i drobno pokroić. Namoczone chilli też
drobno pokroić. Cebulę pokroić na ćwiartki, a czosnek na połówki. Orzeszki i
migdały zemleć. Pomidory zmiksować z chilli, cebulą, czosnkiem, orzeszkami,
migdałami, morelami i sezamem oraz z niewielką ilością wody (może być to
woda z moczenia chilli). W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i stale mieszając,
podgotować piure przez kilka minut naniewielkim płomieniu. Gdyby masa była
za gęsta - dolać trochę wywaru z kurczaka, uważając aby za bardzo nie
rozcieńczyć sosu. Wkruszyć czekoladę i stale mieszając, rozpuścić ją. Do tak
przygotowanego sosu włożyć kurczaka i podgrzać go.
Smacznego!
Anka - szczęśliwa posiadaczka wielu książek kucharskich :)
|