Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Victoria" <v...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: śledzie w smietanie
Date: Tue, 23 Mar 2004 18:53:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <c3ptmv$jqr$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <c3ng01$pdm$1@nemesis.news.tpi.pl>
<004301c410a2$6e5f6b30$270e000a@robertgax1x84c>
<c3p0bd$jvi$1@mamut.aster.pl> <c3p1ts$elt$1@atlantis.news.tpi.pl>
<c3p2ck$l9i$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: ht242.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1080064544 20315 80.53.97.242 (23 Mar 2004 17:55:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 Mar 2004 17:55:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196043
Ukryj nagłówki
Użytkownik Misielin <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:c3p2ck$l9i$...@m...aster.pl...
> a może polecasz jakąś konkretną firmę? Bo chodzi mi o takie które mogłabym
> też zrobić tradycyjnie w oleju.
>
> pzdr.
Mój przepis na śledzie w śmietanie:
- Kupuję 1 kg dużych dorodnych matiasów, moczę je z 2- 3 godziny
- kroję w dzwonka, następnie wkładam do zalewy octowej na 10 - 15 minut, aby
nabrały smaczku
- wyjmuję, sypię grubo zmieloną kolendrą (dzięki czemu pachną)
- do tego cebulka, może być drobno skrojony korniszon
- zalewam kwaśną śmietaną 12 lub 18 %
Śledzie w oleju wyborne:
- dorodne matiasy wymoczyć z 3 - 4 godziny
- pokroić w dzwonka, włożyć na 10 - 15 minut do zalewy octowej dla nabrania
smaczku
- wyjąć, posypać grubo zmieloną kolendrą
- kłaść warstwami śledzie (skropić je maggi Knorr), drobna cebulka,
korniszony, połamane włoskie orzechy, świeża papryka czerwona, zielona i
żółta
- oliwę zaprawić maggi knorr i zalać śledziki
Do zalewy octowej wkładam: liście laurowe, ziele angielskie i 10 zieren
goździków, dzięki czemu pachnie
Gdy robię śledzie w zalewie octowej, również posypuję je kolendrą, do tego
cebulka i przekładam zielonym koperem jak kiszone ogórki.
Mam taki koper w zamrażarce przygotowany latem. Są to dorodne zielone badyle
lub same baldaszki.
Śledzie dzięki temu pachną.
Pozdrawiam
Victoria
|