Data: 2004-03-23 17:53:45
Temat: Odp: śledzie w smietanie
Od: "Victoria" <v...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Misielin <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:c3p2ck$l9i$...@m...aster.pl...
> a może polecasz jakąś konkretną firmę? Bo chodzi mi o takie które mogłabym
> też zrobić tradycyjnie w oleju.
>
> pzdr.
Mój przepis na śledzie w śmietanie:
- Kupuję 1 kg dużych dorodnych matiasów, moczę je z 2- 3 godziny
- kroję w dzwonka, następnie wkładam do zalewy octowej na 10 - 15 minut, aby
nabrały smaczku
- wyjmuję, sypię grubo zmieloną kolendrą (dzięki czemu pachną)
- do tego cebulka, może być drobno skrojony korniszon
- zalewam kwaśną śmietaną 12 lub 18 %
Śledzie w oleju wyborne:
- dorodne matiasy wymoczyć z 3 - 4 godziny
- pokroić w dzwonka, włożyć na 10 - 15 minut do zalewy octowej dla nabrania
smaczku
- wyjąć, posypać grubo zmieloną kolendrą
- kłaść warstwami śledzie (skropić je maggi Knorr), drobna cebulka,
korniszony, połamane włoskie orzechy, świeża papryka czerwona, zielona i
żółta
- oliwę zaprawić maggi knorr i zalać śledziki
Do zalewy octowej wkładam: liście laurowe, ziele angielskie i 10 zieren
goździków, dzięki czemu pachnie
Gdy robię śledzie w zalewie octowej, również posypuję je kolendrą, do tego
cebulka i przekładam zielonym koperem jak kiszone ogórki.
Mam taki koper w zamrażarce przygotowany latem. Są to dorodne zielone badyle
lub same baldaszki.
Śledzie dzięki temu pachną.
Pozdrawiam
Victoria
|