Data: 2001-03-09 14:18:41
Temat: Odp: tofu
Od: "EWUNIA" <p...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Omlet z krewetkami i tofu
- 4 jaja
- 20 dag tofu
- lyzka zielonego groszku
- 2 dag marchwi
- 5 dag krewetek
- 2 lyzki cukru
- lyzeczka sosu sojowego
- lyzeczka oleju do smazenia
- 2 suszone grzyby
- pol lyzeczki soli
Tofu osuszamy i kruszymy . Grzyby moczymy w wodzie . Oczyszczone krewetki
parzymy wrzatkiem . Marchew i grzyby szatkujemy . W misce rozbijamy jaja,
dodajemy tofu , grzyby , marchew , zielony groszek i krewetki , cukier , sos
sojowy , sol i wszystko mieszamy. Smazymy na oleju na malym ogniu ok10 min
po 5 min z kazdej strony.
Rolada z kapusty pekinskiej i tofu
- 60 dag tofu
- 5dag marchwi
- 20 dag mielonej wolowiny
- cebula
- 4 zielone ostre papryki
- pol pora
- zabek czosnku
- lyzeczka cukru
- lyzeczka sezamu
- lyzeczka oleju sezamowego
- jajo
- 5 lisci kapusty pekinskiej
-3 lyki maki
- lyzeczka soli
- pieprz
Liscie kapusty zalewamy wrzatkiem i gotujemy przez 2 minuty. Por i czosnek
siekamy .Marchew , cebule i papryke kroimy w drobne plasterki. W misce
mieszamy razem tofu , mieso ,marchew , cebule, papryke ,jajo , por , sezam
, olej sezamowy . Liscie kapusty posypujemy maka , nakladamy na nie farsz i
zwijamy. Gotujemy na parze pod przykryciem przez 15 - 25 minut.
Zupa z tofu.
- 20 dag tofu
- 10 dag miesa z kurczaka
- 10 dag szynki
- 8 malych krewetek
- 10 dag swiezego szpinaku lub obgotowanej fasolki szparagowej
- 2 suszone grzyby
- 800 ml bulionu
- lyzka wodki
- sol
- pieprz
Tofu , mieso z kurczaka i szynke kroimy na zapalke. Suszone grzyby moczymy i
po namoczeniu kroimy na plasterki , szpinak w paski. Krewetki czyscimy ale
ogony pozostawiamy. Do wrzacego bulionu wrzucamy tofu , kurczaka , szynke
,krewetki i grzyby , doprawiamy go wodka , sola i pieprzem ,ponownie
doprowadzamy do wrzenia i dodajemy szpinak. Bulion musi zagotowac sie raz
jeszcze.
Tofu z mielonym miesem
- 60 dag tofu
- 20 dag mielonego miesa wieprzowego
- por
- zabek czosnku
- peczek szczypiorku
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- 2 lyzki wody
- 2 lyzki oleju do smazenia
Zaprawa
- lyzeczka ostrej papryki
- lyzka slodkiego wina
-2 lyzki sosu sojowego
- 2 lyzki wodki
- 80 ml wody
- lyzka miso ( moze byc lecz nie musi , jest to slona pasta ze
sfermentowanej soi)
Tofu kroimy w kostke o boku 1 cm.Por , czosnek i szczypior siekamy. W
miseczce mieszamy razem papryke , sos sojowy, wodke , wode i ewentualnie
miso .Na patelni z goracym olejem smazymy czosnek i mielone mieso, wlewamy
zaprawe,doprowadzamy do wrzenia , wrzucamy tofu,ponownie doprowadzamy do
wrzenia. Dodajemy szczypior ,por i make ziemniaczana rozrobiona z woda ,
mieszamy i gotujemy na ostrym ogniu przez 8 - 10 minut .
Gotowane tofu
- 60 dag tofu
- 10 dag wieprzowiny
- 4 suszone grzyby
- papryka
- imbir
-300 ml bulionu
-olej do smazenia
Zalewa do wieprzowiny
- lyzeczka wodki
-cwierc lyzki soli
-pol lyzeczki sosu sojowego
-pol jaja
-2 lyzeczki maki ziemniaczanej
Zaprawa
- lyzka wodki
-poltorej lyzki sosu sojowego
-lyzeczka cukru
-lyzeczka octu ryzowego lub normalnego octu
-lyzka maki ziemniaczanej
-pieprz
Kazde tofu dzielimy na 6 plastrow powinno ich byc 12.Wieprzowine kroimy na
plasterki. Z podanych skladnikow robimy zalewe i wkladamy do niej plastry
miesa na 30 minut . Grzyby po namoczeniu przecinamy wzdluz na pol. Papryke i
por kroimy na plasterki. Przygotowujemy zaprawe , mieszajac razem wodke ,
sos sojowy , cukier , pieprz ,ocet i make ziemniaczana. W garnku rozgrzewamy
olej i smazymy tofu , az nabierze zlocistego koloru.
Na glebokiej patelni z goracym olejem (3 lyzki) smazymy na ostrym ogniu
przez 5 minut por , mieso ,papryke ,grzyby nastepnie dodajemy smazone tofu i
wlewamy bulion , gotujemy przez 10 minut dodajemy zaprawe i gotujemy jeszcze
przez 3 minuty caly czas mieszajac.
Smacznego
Ewunia
|