Data: 2001-03-09 14:17:45
Temat: Re: tofu
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Frytki z tofu z grzybami Oceń przepis
Składniki
20 dag serka tofu, 35 dag pieczarek lub boczniaków, cebula, łyżka mąki
pszennej (najlepiej z pełnego przemiału), po 2 łyżki sosu sojowego i soku z
cytryny, biały pieprz mielony, pieprz cayenne, curry, 3 łyżki oliwy, po 2-3
łyżki gęstej kwaśnej śmietany i białego wytrawnego wina, gałka muszkatołowa,
sól
Sposób przyrządzania
Tofu pokroić w cienkie paski, posypać solą i pieprzem i włożyć na 30 min do
marynaty sporządzonej z sosu sojowego, soku z cytryny i przyprawy curry.
Cebulę pokroić w kostkę, a grzyby w paski. Na połowie oliwy podsmażyć
cebulę, dołożyć grzyby i, mieszając, chwilę razem dusić. Następnie oprószyć
mąką, podlać winem i śmietaną, przyprawić solą, gałką muszkatołową, pieprzem
białym i cayenne, dusić 8-10 min. Kawałki tofu osączyć z marynaty i obsmażyć
na pozostałej oliwie. Podawać z grzybami. (100 g - 105 kcal).
Zupa porowo-selerowa Oceń przepis
Składniki
1,5 litra wywaru z warzyw (może być bulion warzywny z kostki), 2-3 pory, pół
średniego selera,
2 łyżki sosu sojowego grzybowego, 30 dag tofu, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka
soku z cytryny, zielenina, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Tofu pokroić w niewielką kostkę, zalać sosem sojowym i odstawić. Z porów
odciąć twarde liście, resztę starannie opłukać i pokroić w talarki, a seler
w słupki. Wywar zagotować, włożyć warzywa i gotować na dużym ogniu 5-7 min,
doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej
tofu. Przełożyć zrumienione kostki do talerzy, zalać zupą i posypać
posiekaną zieleniną. (100 g - 40 kcal).
przepisy pochodza ze stronki: www.kulinaria.pl
--
pozdry Monika
|