« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-15 21:44:36
Temat: Onion rings - jak ?Witam,
chciałbym przyrzadzic cos co sie nazywa onion rings - restauracja The
Mexican w Warszawie.
Na pewno jest to cebula w panierce smarzona w głębokim tłuszczu -
pyszne. Czy ktoś wie jak tą pnierkę zrobić ?
--
===========================
Pozdrawiam
Marcin
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-16 08:00:31
Temat: Re: Onion rings - jak ?Witam.
Użytkownik "MarcinS" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:canqk6$osm$1@mamut1.aster.pl...
> Witam,
> chciałbym przyrzadzic cos co sie nazywa onion rings - restauracja The
> Mexican w Warszawie.
> Na pewno jest to cebula w panierce smarzona w głębokim tłuszczu -
> pyszne. Czy ktoś wie jak tą pnierkę zrobić ?
Ja to nazywam cebula w cieście. Nie jadłem w żadnej knajpie,
wyeksperymentowałem sam 15 lat temu.
Ciasto jak na naleśniki 1 szkl. wody 1 szkl. mleka 2 jaja i mąka do
uzyskania konsystencji takiej aby ciasto nie spływało z talarków, doprawione
na ostro i słono (jak spróbujesz to musi być trochę za ostre i trochę za
słone). Cebula pokrojona w plastry grubości 3-5 mm. Plastry porozdzielać tak
aby uzyskać krążki. Krążki moczyć w cieście i na głębszy olej. Smażyć na
złoto z każdej strony.
Świetne do piwa lub jako przegryzka zamiast chipsów. Zdarzyło mi się także
podać w daniu głównym zamiast ziemniaków.
Możesz poeksperymentować i dodać ziaren sezamu lub słonecznika.
Smacznego.
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 08:28:43
Temat: Re: Onion rings - jak ?
Użytkownik "MarcinS" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:canqk6$osm$1@mamut1.aster.pl...
> Witam,
> chciałbym przyrzadzic cos co sie nazywa onion rings - restauracja The
> Mexican w Warszawie.
> Na pewno jest to cebula w panierce smarzona w głębokim tłuszczu -
> pyszne. Czy ktoś wie jak tą pnierkę zrobić ?
Nie wiem jak taką bo jej w życiu na oczy nie widziałam, ale robię czasami
warzywa, w tym cebule w cieście naleśnikowym na piwie.
Robi się takie ciasto jak na naleśniki, tylko zamiast mleka i wody, leje się
do niego piwo o zdecydowanym smaku - może być np. żywiec. Do tego można
poszaleć z przyprawami - sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub majeranek,
papryka ostra itp.
Ciasto powinno być trochę gęstsze i zdecydowanie bardziej słone niż na
naleśniki. Można dodać do ciasta sezamu wcześniej uprażonego - jego smak
ładnie się z cebulą i porami komponuje.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 10:33:18
Temat: Re: Onion rings - jak ?Dziekuję :)
--
===========================
Pozdrawiam
Marcin
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 10:56:04
Temat: Re: Onion rings - jak ?"MarcinS" zapytal:
> (...) chciałbym przyrzadzic cos co sie nazywa onion rings - restauracja
> The Mexican w Warszawie.
> Na pewno jest to cebula w panierce smarzona w głębokim tłuszczu -
> pyszne. Czy ktoś wie jak tą pnierkę zrobić ?
Kurcze, Marcin, zabiegana jestem, ale tak pędem Ci tylko podpowiem, ze jak
cierpliwość do Googlewicza masz, to go tez zapytaj o "onion pakora" lub samo
"pakora", powinienies wtedy znalezc mnostwo przepisow na warzywa zasmazane w
ciescie, bardzo pikantne - jak zreszta cala kuchnia indyjska (niby daleko od
Meksyku, ale tez dobre).
Pozdrawiam,
eM w strasznym biegu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |