Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Orzeszki
Date: Fri, 13 Jan 2006 14:34:09 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 45
Message-ID: <dq8ah0$gvo$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-75-29.adsl.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1137159521 17400 213.238.75.29 (13 Jan 2006 13:38:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 13 Jan 2006 13:38:41 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257957
Ukryj nagłówki
Witam, znalazłam taki przepis Kamy:
"Ciasto:
100 g cukru pudru
200 g tłuszczu (może być sama maragaryna lub margaryna i masło pół na pół)
3 żółtka
1 cukier waniliowy
Te składniki wymieszać mikserem
dodać 2-3 łyżki kakao i 300 g mąki tortowej
Ciastem wylepiamy foremki, nie za grubo, bo trochę urośnie i nie będzie
miejsca na krem. Pierwsze z reguły wychodzą trochę mniejsze, ale później
nabiera się wprawy. Jeśli chodzi o wyjmowanie - to ja wyjmuję na gorąco,
wyciągam blachę z foremkami, i każdą foremkę od razu obracam na drugą
stronę, jeżeli od razu nie wyskakują to parę razy "klepię" np. o rękę.
Trochę to zawiłe, ale mam nadzieję, że w trakcie pieczenia zrozumiecie o co
mi chodzi.
Teraz krem (dodam, że również dobrze smakuje z waflem - wychodzi takie
principolo)
1 szkl. mąki i 3 jaja ubić na parze
dodać 1 kostkę masła i dalej ubijać
zdjąć z ognia i ubijać aż ostygnie
8 czubatych łyżek mleka w proszku przesiać przez sitko do miski, dodać 2
łyżki kakao (jak ktoś lubi mocno kakowe można dać 3 łyżki). Ostudzony krem
dodać do mleka i dokładnie wymieszać. W wersji dla dzieci - kremem smarować
połówki orzeszków - ja do jednej połówki dodaję cząstkę orzecha włoskiego
lub połowę laskowego i zlepić obie połowy. W wersji dla dorosłych należy
dodać alkohol - ja dodaję spirytus.
Gotowe orzeszki obtaczam w cukrze pudrze i układam na talerzu (i chowam
dopóki goście nie przyjdą ;)) "
I mam pytanie - czy naprawdę do kremu daje się mąkę? Ktos to juz robił? Bo
jakos mi sie cos nie zgadza.... I jeszcze ubic na parze - chyba o cukier
chodzi, co nie? Bo juz zgłupiałam..... A mam ochotę zrobić orzeszki inne niż
zazwyczaj.
Pozdrawiam,
Akulka
|