Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Pawel Grzeda <g...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ostry sos, kuchnia turecka
Date: Mon, 20 Feb 2006 17:40:14 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 21
Message-ID: <dtcrdr$7ub$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: g...@g...pl
NNTP-Posting-Host: greenpoint.ibrokers.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1140453627 8139 62.111.180.146 (20 Feb 2006 16:40:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Feb 2006 16:40:27 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: grzeda
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.11) Gecko/20050728
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260794
Ukryj nagłówki
Jest we Wroclawiu jadlodajnia (chyba nawet dwie), ktora serwuje dania
kuchni tureckiej (kebaby, piersi z kurczaka, szaszlyki etc.). Nazywa sie
ona "Fatih Servet". Do wiekszosci dan mozna wybrac jeden z trzech sosow
- ziolowy, czosnkowy lub ostry. Strasznie mi ten ostry smakuje i
postanowilem go zrobic w domu, jednak nie udalo mi sie znalezc w
internecie przepisu. W zasadzie to nawet nie wiem jak zapytac googla o
ten przepis. Udalo mi sie jedynie w archiwum grupy odnalezc przepis na
sos turecki, ale nie mam pewnosci czy to jest ten sos. Po skladnikach
jednak sadze, ze bedzie on pikantny wiec to moze byc to. Dzisiaj
sprobuje i zobacze co mi z tego wyjdzie, jednak jesli ktos z szanownych
grupowiczow orientowalby sie o jakim sosie pisze i mogl pomoc w
znalezieniu przepisu, to bylbym bardzo wdzieczny.
Sos jest gesty, ciemno czerwony. W smaku pikantny. W dominujacej
czerwonej barwie widac sporo "kropeczek" - podejrzewam, ze sa to pieprz
i inne przyprawy. Nie ma w nim wiekszych kawalkow warzyw.
Strona owej jadlodajni: http://gastrom.com/
pozdr
PG
|