Data: 2003-11-24 09:46:12
Temat: [P] krowki
Od: "slonk0" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W weekend z braku czegos slodkiego w domu popelnilam krowki, na ktore
przepis wygrzebalam z jakiejs angielskiej gazety. Wyszly smaczne i bardzo
krowkowe.
Skladniki:
1 puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
50 g masla (prawdziwego!)
22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
1 lyzka aromatu waniliowego
Mleko, maslo i cukier wrzucilam na duza patelnie teflonowa (zeby mi sie nie
spalilo) i ciagle mieszajac rozpuscilam wszystko na malym ogniu. Nastepnie
ogien dosc mocno zwiekszylam i gotowalam wszystko 12 minut, caly czas
mieszajac!, bo chce uciekac. Masa ma zbrazowiec i byc gesta i lepiaca. Jest
dobra, gdy kropla upuszczona na talerzyk schlodzony zimna woda zastygnie w
cos w rodzaju toffi. Zgasilam gaz i wszystko mieszalam drewniana lyzka okolo
5 minut, az masa zaczela odchodzic od patelni. Wylozylam na tace wysmarowana
maslem i zostawilam w spokoju na 2 godziny. Potem pokroilam w kostke i
przechowuje w szklanym sloju.
Mniam
Magda-Slonko(Wroclaw)
|