Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!130.59.10.21.MISMATCH!kanaga.switch.ch!switch.
ch!newsfeed2.funet.fi!newsfeeds.funet.fi!bowmore.utu.fi!not-for-mail
From: "Tusiek" <b...@n...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] tarta cytrynowa
Date: Wed, 31 Jan 2007 20:18:47 +0200
Organization: University of Turku
Lines: 45
Message-ID: <epqmi5$2ept$1@bowmore.utu.fi>
NNTP-Posting-Host: miki.sby.abo.fi
X-Trace: bowmore.utu.fi 1170267525 80701 130.232.120.158 (31 Jan 2007 18:18:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@u...fi
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 Jan 2007 18:18:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:289962
Ukryj nagłówki
Ponieważ kilka dni temu pytałam o kruche ciasto, bo potrzebne mi było do
zrobienia spodu do tarty... i dostałam masę życzliwych i konkretnych
odpowiedzi...
To postanowiłam ujawnić się z prepisem na tartę którą wczoraj popełniłam. :)
Tarta cytrynowa 8 porcji (ja podzieliłam na 12 i też było dobrze)
ciasto:
150g mąki pszennej plus mąka do podsypania
25g cukru
125g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka stołowa wody
farsz:
150ml śmietanki kremówki
100g cukru
4 jajka
skórka starta z 3 cytryn
12 łyżek stołowych soku cytrynowego
cukier puder (do posypania)
1. Ciasto robi się jak na kruche (bo i to jest kruche) połączyć cokier,
masło i mąkę - rozcierając opuszkami palców. Dodać wodę i wyrobić gładkie
ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i zchładzać w lodówce przez 30 minut.
2. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cisato i wyłożyć nim formę (do
pieczenia tart albo tortownicy o średnicy 24 cm). Nakłuć spód ciasta
widelcem i znowu schładzać 30 minut. [to wałkowanie mi nie szło, bo ciasto
się rozpadało i w końcu wylepiłam nim formę - było łatwiej]
3. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypa fasolki. Piec w piekarniku
rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut, potem zdjąć folię i piec kolejne 15
minut.
4. Farsz: ubić śmietankę, cukier, jajka, skórkę i sok z cytryny na gładk
masę. Wlać farsz na podpieczony spód [ja go minimalnie schłodziłam po
wyjęciu z piekarnika].
5. Piec w 190 stopniach przez 20 minut albo do chwili, kiedy masa się
zetnie.
6 Jak tarta wystygnie poypać cukrem pudrem.
Tarta jest szybka w przygotowaniu, bo kiedy spód siedzi w piekarniku ten
drugi kwadrans, można już zacząć robić farsz.
A samo ciasto kruche można sobie przygotować wcześniej i zamrozić.
Pozdrawiam i życzę smacznego,
Tusiek
|