Data: 2007-02-01 09:22:27
Temat: Re: [P] tarta cytrynowa
Od: clafoutis <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tusiek wrote:
> Ponieważ kilka dni temu pytałam o kruche ciasto, bo potrzebne mi było do
> zrobienia spodu do tarty... i dostałam masę życzliwych i konkretnych
> odpowiedzi...
> To postanowiłam ujawnić się z prepisem na tartę którą wczoraj popełniłam. :)
>
> Tarta cytrynowa 8 porcji (ja podzieliłam na 12 i też było dobrze)
>
> ciasto:
> 150g mąki pszennej plus mąka do podsypania
> 25g cukru
> 125g pokrojonego w kostkę masła
> 1 łyżka stołowa wody
> farsz:
> 150ml śmietanki kremówki
> 100g cukru
> 4 jajka
> skórka starta z 3 cytryn
> 12 łyżek stołowych soku cytrynowego
> cukier puder (do posypania)
>
> 1. Ciasto robi się jak na kruche (bo i to jest kruche) połączyć cokier,
> masło i mąkę - rozcierając opuszkami palców. Dodać wodę i wyrobić gładkie
> ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i zchładzać w lodówce przez 30 minut.
> 2. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cisato i wyłożyć nim formę (do
> pieczenia tart albo tortownicy o średnicy 24 cm). Nakłuć spód ciasta
> widelcem i znowu schładzać 30 minut. [to wałkowanie mi nie szło, bo ciasto
> się rozpadało i w końcu wylepiłam nim formę - było łatwiej]
> 3. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypa fasolki. Piec w piekarniku
> rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut, potem zdjąć folię i piec kolejne 15
> minut.
> 4. Farsz: ubić śmietankę, cukier, jajka, skórkę i sok z cytryny na gładk
> masę. Wlać farsz na podpieczony spód [ja go minimalnie schłodziłam po
> wyjęciu z piekarnika].
wylej mase na gorącą formę wówczas wszystkie ewentualne otwory zostaną
od razu zaklejone ścinającą sie masą a penie ich trochę miałaś jeśli
forma została wylepiona. unikniesz w ten sposób przywierania masy do
formy co nie ułatwia wyjęcia po upieczeniu.
ale tak to wszystko jak w/g oryginalnych przepisów. muszę też dodac ze
ten placek można spotkać w wielu ekskluzywnych knajpach dookoła świata
ja osobiście na formę 24 cm daję 9 jajaek 400 gram cukru sok z 5 cytryn
i skórkę z dwóch oraz około 250 ml śmietany. jest trohę wyąsza a na
koniec karmelizuję wierzch daje taką chcrupiącą teksturę.
pozdro piotr
> 5. Piec w 190 stopniach przez 20 minut albo do chwili, kiedy masa się
> zetnie.
> 6 Jak tarta wystygnie poypać cukrem pudrem.
>
> Tarta jest szybka w przygotowaniu, bo kiedy spód siedzi w piekarniku ten
> drugi kwadrans, można już zacząć robić farsz.
> A samo ciasto kruche można sobie przygotować wcześniej i zamrozić.
>
> Pozdrawiam i życzę smacznego,
> Tusiek
>
>
>
|