Data: 2006-04-23 04:53:58
Temat: PELMIENIE Z KALMARÓW
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Farsz:
500g kalmarów
300g mąki pszennej
2 jajka
0,5 szklanki wody
1 cebula
3 łyżeczki masła roślinnego
pieprz i sól do smaku
Wyczyszczone i wymyte kalmary zemleć w maszynce do mięsa, dodać cebulę,
masło roślinne, jajko, doprawic pierzem i solą, dobrze wymieszać.
Na stolnicy w przesianej mące zrobić zagłębienie, wlać ciepłą wodę dodać
jako i sól i wyrobić ciasto. Roztoczyć ciasto wałkiem wykrawać foremką
krążki, kłaść farsz i zaklejać brzegi.
W moim domu ciasto kroi się na kwadraty nożem krążkowym i lepi pierogi
trójkatne, takie pierogi robi się znacznie szybciej, gdyż nie potrzeba
ponownie przerabiać i wałkować okrawki z wycinania okrągłą foremką czy
szklanką.
Jest jeszcze inny sposób - trzeba mieć formki do wycinania z ząbkowanymi
brzegami, wtedy wytoczony placek ciasta smaruje się białkiem i nakłada w
regularnych odstępach farsz w postaci kulek, następnie kładzie się na ten
placek z farszem drugi placek ciasta i wycina foremkami gotowe pierogi o
okrągłym lub kwadratowym kształcie, Ząbki foremki powodują dobre sklejanie
się ciasta i są ozdobnym ornamentem.
|