From: "Jacek" <j...@p...telan.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pasztet z kurczaka
Date: Sat, 27 Apr 2002 19:04:07 +0200
Lines: 32
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
NNTP-Posting-Host: nat.telan.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1019926976 nat.telan.pl (27 Apr 2002 19:02:56 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!news.vogel.pl!nnrp!not-fo
r-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105968
Ukryj nagłówki
Składniki na ok. 2,5 kg:
Kurczak ok 1,5 kg
wątróbka drobiowa ok 25 dkg
seler i pietruszka (korzeń) po 2 średnie
natka pietruszki
3 jaja
30 dkg pieczarek
2 większe cebule
2 małe bułki
kostka masła
przyprawy wg. swojego gustu
Mięso z kurczaka oddzielić od kości, razem z pietruszką i selerem dusić
około 1 h na masełku (pół kostki). Pieczarki z cebulką w oddzielnym garnku z
resztą masła dusić ok. 30 min. Gdy mięso z kurczaka będzie już "dochodziło",
wrzucić wątróbkę na jakieś 20 min.
Wszystkie składniki (łącznie z sosikiem) i namoczoną, odciśniętą bułką
przepuścic przez maszynkę do mięsa, doprawić do smaku (ja dodaje dodatkowo
czosnek), dodać pokrojoną natkę pietruszki i surowe jajka, dokładnie
wymieszać. Gotową masę wkładamy do brytfanki (najlepiej podłużnej i
wysokiej), pieczemy około 1 h w temp. 180 stopni przykryte folią aluminiową
(aby się nie przypalił wierzch). Jakieś 20 min przed końcem pieczenia,
ściągamy folię aby sie pasztecik przyrumienił.
Trochę praco-czasochłonne, ale pycha i można postawić na stół w sumie na
każdą okazję.
Pozdrawiam
Jacek
|