Data: 2000-11-25 01:11:35
Temat: Pieczone pierogi
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pieczone pierogi
moga byc nadziewane grzybami, miesem, czy jakimkolwiek suchawym
nadzieniem, nie owocami.
140 gr maki
110 gr masla
2 lyzki kwasnej smietany
szczypta soli
Make posiekac z maslem, dodac smietane i zagniesc czubkami palcow, az
prawie polaczone, schlodzic 30 minut w lodowce, rozwalkowac dosc cienko,
na 3 mm. Wycinac szklanka, nadziewac, piec 10 minut w goracym piecu,
200C. Posmarowac rozbitym jajkiem, piec nastepne 10 minut, az zlote.
To samo ciasto mozna uzywac do malutkich babeczek, ktore po upieczeniu
mozna nadziewac na slodko, lub nie. Czas pieczenia okolo 5 minut.
Magdalena Bassett
|