Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pierniczki [P]
Date: Mon, 17 Nov 2003 10:27:30 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 194
Message-ID: <bpa49v$7or$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.238.11
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1069061247 7963 62.233.238.11 (17 Nov 2003 09:27:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Nov 2003 09:27:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179584
Ukryj nagłówki
Podczas przedświątecznych porządków ze starymi czasopismami wpadły mi w ręce
przepisy z "Wróżki". Znalazłam między innymi przepisy na pierniki i
pierniczki - jak pisze autorka artykułu "w starych książkach kucharskich z
początku XIX wieku znalazłam też przepis na pierniki - suche i nadające się
do długiego przechowywania".
Dzielę się przepisami na pierniczki, bo są moim zdaniem niebanalne, i
"brzmią" apetycznie, a że sądząc z postów - sezon na pierniczki kwitnie,
więc mam nadzieję, że może komuś którys z przepisów się przyda. Są napisane
chwilami barokowym językiem i to też jest ich urok.
Gdyby ktoś chcial też przepisy na pierniki (liczba pojedyncza od piernika),
to też służę.
Wszystkie komentarze i przypisy były oryginalnie w przepisach.
Katarzynki
Weź (na 35-40 sztuk)
25 dkg miodu (tutaj świetny jest gryczany)
1 łyżkę smalcu
25 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu
2 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu
1/3 łyżeczki tłuczonych goździków
5 dkg posiekanych orzechów włoskich
polewę - białą lub czekoladową
Na lukier miętowy:
1 szklankę cukru pudru
2 łyżki likierumętowego
Miód i smalec stop na wolnym ogniu, a następnie pozostaw do przestygnięcia.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie pozostałe dodatki. Zagnieć
ciasto, jeżeli jest zbyt rzadkie, wsyp nieco mąki. Rozwałkuj na grubosć
palca i foremką wycinaj katarzynki. Ułóż je na wysmarowanej blaszce,
posmaruj wodą (piórkiem lub pędzielkiem) i upiecz w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku na złoto-rumiany kolor.
Lukier: cukier puder zmiksuj z likierem i taką ilością wody, aby powstał
gęsty lukier. Po wystygnięciu katarzynki polej dowolną polewą np. gotową lub
lukrem miętowym
Białe pierniczki klasztorne (jak dla mnie - przepis dla sportowców ;))
Weź:
40 dkg cukru
8 jaj
5 dkg tłuczonych migdałów
40 dkg mąki pszennej
Ucieraj cukier z jajami w jedną stronę przez 2 godziny, po czym wsyp mąkę i
migdały, ucieraj jeszcze godzinę. Następnie formuj przez tutkę z pergaminu
podłużne pierniczki na blasze wysypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego
do emperatury 180 stopni. Piecz doglądając, b zanadto nie zżółkły.
Włoskie "biscotti" podwójnie pieczone
Weź (na 40 sztuk)
3 jaja
30 dkg miałkiego cukru
1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę aromatu wanilowego
skórkę drobno otartą z 1 pomarańczy i 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
? kg mąki
? łyżeczki goździków zmielonych
10 dkg obranych, posiekanych i lekko uprażonych na patelni orzechów
laskowych
5 dkg obranych, posiekanych i lekko uprażonych na patelni migdałów
? jaja lekko rozrzepanego
10 dkg miałkiego cukru do dekoracji
2 łyżeczki zmielonych goździków do dekoracji
Kwadratową blaszkę o boku ok. 20 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż pergaminem, a
boki delikatnie oprósz mąką. Odstaw w chłodne miejsce tak, aby masło
stężało.
W misce połącz jaja, cukier, sól zaach wanilinowy oraz skórki z cytryny i
pomarańczy. Następnie miskę umieść nad rondlem z gotującą wodą tak, aby nie
dotykała dnem wody. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z rondla i mieszaj,
aż masa ostygnie i stanie się lekka i puszysta.
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i zmielone goździki. Drewniają
łyżką wymieszaj suche składniki z masą z jaj. Na koniec dodaj orzechy i
migdały, znów dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż na blaszkęi posmaruj
roztrzepanym jajem. Piecz około 40 minut na złotobrązowy kolor w nagrzanym
do około 160 stopni piekarniku.
Gotowe ciasto zdejmij z blaski i pozostaw do wystygnięcia. Ciasto przekrój
na 3 części (20 x 6,5 cm). Każdą z nich pokrój na 1,5 centrymetrowe plastry.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni. Ułóż plastry piernika na
blaszce i piecz przez 30 minut do momentu, gdy będą rumiane i suche.
Na tacy lub blacie wymieszaj cukierj ze zmielonymi goździkami. Gotowe
ciasteczka obtocz w goździkowym lukrze.
Skandynawskie pierniczki imbirowe
Weź (na 150 sztuk)
25 dkg masła
20 dkg cukru
20 dkg miodu jasnego
? kg mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody
po 1 łyżeczce mielonego imbiru i cynamonu
? łyżeczki mielonych goździków
4 dkg migdałów w płatkach
1 łyżkę drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło, cukier i miód ogrzewaj na małym ogniu aż do wrzenia. Dodaj
rozpuszczoną w łyżeczce wody sodę. Dokładnie wymieszaj i ochłodź.
Mąkę wymieszaj z przyprawami i dodaj do schłodzonej masy maślano-miodowej
razem z migdałami i skórką pomarańczową. Wyrób jednolite ciasto. Podziel na
kilka części i formuj rulony o średnicy około 5 centymetrów.
Gotowe rulony zawiń folię i schłodź przez kilka godzin w lodówce. Pokrój
rulony na krążki grubości ? centymentra. Można też ciasto rozwałkować na
taką grubośći wycinać foremkami dowolne kształty. Piecz około 10 minut w
nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
|