Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierniczki [P] Pierniczki [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierniczki [P]

Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pierniczki [P]
Date: Mon, 17 Nov 2003 10:27:30 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 194
Message-ID: <bpa49v$7or$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.238.11
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1069061247 7963 62.233.238.11 (17 Nov 2003 09:27:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Nov 2003 09:27:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179584
Ukryj nagłówki

Podczas przedświątecznych porządków ze starymi czasopismami wpadły mi w ręce
przepisy z "Wróżki". Znalazłam między innymi przepisy na pierniki i
pierniczki - jak pisze autorka artykułu "w starych książkach kucharskich z
początku XIX wieku znalazłam też przepis na pierniki - suche i nadające się
do długiego przechowywania".
Dzielę się przepisami na pierniczki, bo są moim zdaniem niebanalne, i
"brzmią" apetycznie, a że sądząc z postów - sezon na pierniczki kwitnie,
więc mam nadzieję, że może komuś którys z przepisów się przyda. Są napisane
chwilami barokowym językiem i to też jest ich urok.
Gdyby ktoś chcial też przepisy na pierniki (liczba pojedyncza od piernika),
to też służę.
Wszystkie komentarze i przypisy były oryginalnie w przepisach.

Katarzynki

Weź (na 35-40 sztuk)

25 dkg miodu (tutaj świetny jest gryczany)

1 łyżkę smalcu

25 dkg mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kieliszek rumu

2 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu

1/3 łyżeczki tłuczonych goździków

5 dkg posiekanych orzechów włoskich

polewę - białą lub czekoladową



Na lukier miętowy:

1 szklankę cukru pudru

2 łyżki likierumętowego



Miód i smalec stop na wolnym ogniu, a następnie pozostaw do przestygnięcia.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie pozostałe dodatki. Zagnieć
ciasto, jeżeli jest zbyt rzadkie, wsyp nieco mąki. Rozwałkuj na grubosć
palca i foremką wycinaj katarzynki. Ułóż je na wysmarowanej blaszce,
posmaruj wodą (piórkiem lub pędzielkiem) i upiecz w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku na złoto-rumiany kolor.

Lukier: cukier puder zmiksuj z likierem i taką ilością wody, aby powstał
gęsty lukier. Po wystygnięciu katarzynki polej dowolną polewą np. gotową lub
lukrem miętowym





Białe pierniczki klasztorne (jak dla mnie - przepis dla sportowców ;))

Weź:

40 dkg cukru

8 jaj

5 dkg tłuczonych migdałów

40 dkg mąki pszennej



Ucieraj cukier z jajami w jedną stronę przez 2 godziny, po czym wsyp mąkę i
migdały, ucieraj jeszcze godzinę. Następnie formuj przez tutkę z pergaminu
podłużne pierniczki na blasze wysypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego
do emperatury 180 stopni. Piecz doglądając, b zanadto nie zżółkły.





Włoskie "biscotti" podwójnie pieczone

Weź (na 40 sztuk)

3 jaja

30 dkg miałkiego cukru

1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę aromatu wanilowego

skórkę drobno otartą z 1 pomarańczy i 1 cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

? kg mąki

? łyżeczki goździków zmielonych

10 dkg obranych, posiekanych i lekko uprażonych na patelni orzechów
laskowych

5 dkg obranych, posiekanych i lekko uprażonych na patelni migdałów

? jaja lekko rozrzepanego

10 dkg miałkiego cukru do dekoracji

2 łyżeczki zmielonych goździków do dekoracji





Kwadratową blaszkę o boku ok. 20 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż pergaminem, a
boki delikatnie oprósz mąką. Odstaw w chłodne miejsce tak, aby masło
stężało.

W misce połącz jaja, cukier, sól zaach wanilinowy oraz skórki z cytryny i
pomarańczy. Następnie miskę umieść nad rondlem z gotującą wodą tak, aby nie
dotykała dnem wody. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z rondla i mieszaj,
aż masa ostygnie i stanie się lekka i puszysta.

Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i zmielone goździki. Drewniają
łyżką wymieszaj suche składniki z masą z jaj. Na koniec dodaj orzechy i
migdały, znów dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż na blaszkęi posmaruj
roztrzepanym jajem. Piecz około 40 minut na złotobrązowy kolor w nagrzanym
do około 160 stopni piekarniku.

Gotowe ciasto zdejmij z blaski i pozostaw do wystygnięcia. Ciasto przekrój
na 3 części (20 x 6,5 cm). Każdą z nich pokrój na 1,5 centrymetrowe plastry.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni. Ułóż plastry piernika na
blaszce i piecz przez 30 minut do momentu, gdy będą rumiane i suche.

Na tacy lub blacie wymieszaj cukierj ze zmielonymi goździkami. Gotowe
ciasteczka obtocz w goździkowym lukrze.





Skandynawskie pierniczki imbirowe

Weź (na 150 sztuk)

25 dkg masła

20 dkg cukru

20 dkg miodu jasnego

? kg mąki pszennej

1,5 łyżeczki sody

po 1 łyżeczce mielonego imbiru i cynamonu

? łyżeczki mielonych goździków

4 dkg migdałów w płatkach

1 łyżkę drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej



Masło, cukier i miód ogrzewaj na małym ogniu aż do wrzenia. Dodaj
rozpuszczoną w łyżeczce wody sodę. Dokładnie wymieszaj i ochłodź.

Mąkę wymieszaj z przyprawami i dodaj do schłodzonej masy maślano-miodowej
razem z migdałami i skórką pomarańczową. Wyrób jednolite ciasto. Podziel na
kilka części i formuj rulony o średnicy około 5 centymetrów.

Gotowe rulony zawiń folię i schłodź przez kilka godzin w lodówce. Pokrój
rulony na krążki grubości ? centymentra. Można też ciasto rozwałkować na
taką grubośći wycinać foremkami dowolne kształty. Piecz około 10 minut w
nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



--
KingAM

"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*


--
KingAM

"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.11 Kinga Macyszyn
17.11 agrest
17.11 Zofia Gebert
17.11 Kinga Macyszyn
17.11 Theli
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6