Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!not
-for-mail
From: "melitta" <m...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pijany Izydor - wątpliwości
Date: Sat, 30 Dec 2006 09:57:06 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 31
Message-ID: <en59g1$tlc$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010132148.chello.pl
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1167468865 30380 84.10.132.148 (30 Dec 2006 08:54:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Dec 2006 08:54:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286904
Ukryj nagłówki
Pogooglałam, przejrzałam archiwum grupy ale mam kilka wątpliwości co do tego
ciasta.
Po pierwsze mam dwa przepisy i różnią się sporo.
W jednym masa I to 20 dag orzechó włoskich 1/2 szklanki wódki i 1/2 szklanki
rumu; natomiast masaII 3 jajka, 10dag cukru, 20 dag masła, 10 dag gorzkiej
czekolada (opcjonalnie), 2 łyżki kakao, kiliszek spirytusu
w drugim masa I 20dag orzechów, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru kryształu,
1/2 szkalnki spirytusu/wódki/rumu; masa II 3 jajka 15 dag cukru, 3 łyżki
kakao, 1 kostka masła.
Jak widać różnią się generalnie zawartością alkoholu. Poczytałam i wiem że
ciasto dość mocno smakuje alkoholem - ale na imprezę gdzie je robię to nawet
dobrze. Tylko czy czasem ten pierwszy przepis to nie przesada z alkoholem?
Który przepis wybrać?
No i kwestia pieczenia - czy taka blaszka jak do chleba będzie odpowiednia?
Bo mam taką albo dużą ale niewysoką i tortownicę.
Po upieczeniu - jak będę dodawać te masy - to ciasto chyba powinno być
wyjęte z formy (przynajmniej tej chlebkowej)?
Chłodzi się to wszystko przed podaniem czy nie? Nie rozjedzie mi się podczas
podróży (ok 1 godzina) w ciepłym samochodzie?
Dużo pytań, ale nie mam czasu na eksperymentowanie więc liczę na pomoc.
melitta
|