Data: 2007-02-16 10:31:50
Temat: Pikantne matiesy KOZACKIE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dobre po godzinie, ale lepsze po dobie...
Wiaderko filetów w solance.
Keczup łagodny
Musztarda francuska
Szczypta wiórków z orzeszka muszkatołowego
Szczypta imbiru
Papryka mielona słodka
Papryka mielona ostra
Olej
Wino czerwone
Koncentrat pomidorowy
Sok z cytryny
Śledzie wymyć z solanki, krótko wymoczyć, mają pozostać lekko słone. Na
olej nasypać dwie łyżeczki czerwonej mielonej papryki słodkiej i pół
łyżeczki ostrej, zrobić wyciąg koloru, uważając, aby nie skarmelizować,
dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego, lekko zasmażyć. Dodać cztery
łyżki keczupu i łyżkę musztardy francuskiej, mieszając poddusić, wlać pół
szklanki wina, wyspać wiórki gałki muszkatołowej i imbir mielony, zagotować,
dodać do smaku soku z cytryny.
Filety ułożyć warstwami "na krzyż" w rondelku lub patelence z gorącym
sosem, postawić na palnik i krótko zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
Wystygnięte przykryć pokrywką i wstawić do chłodziarki.
Podawać do chleba i czystej wódki.
|