| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-16 15:59:02
Temat: Pizza Calzone (P)Tyle tutaj ostatnio o pizzy... ach... najwyżej się narażę ;-).
Przepis na ciasto:
200 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
240 dkg mąki
1/2 łyżeczki soli
15 dkg masła (wybredni mogą zastąpić olejem ;-))
Nadzienie:
łyżka oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
1 mała papryka, posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony lub drobno posiekany
1 łyżka swieżej lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
ok. 15 dkg brokułów, podzielonych na różyczki
2 łyżki białego wytrawnego wina lub wody
30 dkg startej mozzarelli
60 g tartego parmezanu
1 ubite jajko
trochę pieprzu
Ciasto wyrabiamy w tradycyjny sposób (jak ktos nie wie, to niech się
zapyta ;-)) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy oliwę i obsmażamy cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy
bazylię, brokuły i wino (wodę). Dusimy pod przykryciem ok. 5 min.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy tartą mozzarellę, połowę parmezanu, jajko i
pieprz. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Zagniatamy jeszcze raz ciasto. Następnie dzielimy je na 4 częsci. Każdy
kawalek rozwałkowujemy na stolnicy do owalu o wymiarach 20x15cm.
Rozkładamy na nim 1/4 nadzienia pozostawiając wolny brzeg (ok. 1,5 cm).
Lekko zwilżamy brzegi ciasta zimną wodą i sklejamy je, formułując
podłużną "bułę". Kładziemy na blachę. Smarujemy wierzch wodą i
posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy w srodkowej częsci piekarnika ok.
15-20 min. Zaleca się jesc niezachłannie, bo farsz jest gorący ;-).
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-17 07:48:29
Temat: Re: Pizza Calzone (P)> Tyle tutaj ostatnio o pizzy... ach... najwyżej się narażę ;-).
[...]
Komu? Podawanie przepisów jest jak najbardziej w porządku.
Tylko pytanie o rzeczy oczywiste irytują. Szczególnie po raz np. 100 w
danym tygodniu.
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-17 08:21:56
Temat: Re: Pizza Calzone (P)Jerzy wrote:
>
> Komu? Podawanie przepisów jest jak najbardziej w porządku.
Oj, nie zauważyłes oczka (;-))? ;-)
> Tylko pytanie o rzeczy oczywiste irytują. Szczególnie po raz np. 100 w
> danym tygodniu.
> ;-)))
Przecież wiem :-)))))).
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-17 08:31:28
Temat: Re: Pizza Calzone (P)
Użytkownik Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@h...pl...
> Tyle tutaj ostatnio o pizzy... ach... najwyżej się narażę ;-).
>
> Zagniatamy jeszcze raz ciasto. Następnie dzielimy je na 4 częsci. Każdy
> kawalek rozwałkowujemy na stolnicy do owalu o wymiarach 20x15cm.
> Rozkładamy na nim 1/4 nadzienia pozostawiając wolny brzeg (ok. 1,5 cm).
> Lekko zwilżamy brzegi ciasta zimną wodą i sklejamy je, formułując
> podłużną "bułę". Kładziemy na blachę. Smarujemy wierzch wodą i
> posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy w srodkowej częsci piekarnika ok.
> 15-20 min. Zaleca się jesc niezachłannie, bo farsz jest gorący ;-).
>
ja co prawda umiem robić pizzę, ale jak to się mówi, przepisów nigdy zadość,
a jako żem pizzowy ludzik, to nie omieszkam calzone wypróbować. Szczególnie,
ze z mojego ciasta wychodzą bardzo dobre pizze normalne, a calzone to taka
sobie. Zatem chomikuję przepis.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-17 08:42:27
Temat: Re: Pizza CalzoneWkn wrote:
>
> [...] Szczególnie,
> ze z mojego ciasta wychodzą bardzo dobre pizze normalne, a calzone to taka
> sobie. Zatem chomikuję przepis.
>
> Wkn
:-) To cos jak ja. "Normalną" pizzę robię z innego przepisu (choć
ostatnio... wg własnego widzi mi się ;-)). A calzone zawsze z tego :-)
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-18 09:55:24
Temat: Re: Pizza Calzone (P)Jeszcze tylko jedna sugestia dla "niewprawionych" - farsz trzeba dobrze
odparować (ew. odsączony). W przeciwnym wypadku ciasto się rozklei.
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |