Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pizza Calzone (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pizza Calzone (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-16 15:59:02

Temat: Pizza Calzone (P)
Od: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tyle tutaj ostatnio o pizzy... ach... najwyżej się narażę ;-).

Przepis na ciasto:
200 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
240 dkg mąki
1/2 łyżeczki soli
15 dkg masła (wybredni mogą zastąpić olejem ;-))

Nadzienie:
łyżka oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
1 mała papryka, posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony lub drobno posiekany
1 łyżka swieżej lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
ok. 15 dkg brokułów, podzielonych na różyczki
2 łyżki białego wytrawnego wina lub wody
30 dkg startej mozzarelli
60 g tartego parmezanu
1 ubite jajko
trochę pieprzu

Ciasto wyrabiamy w tradycyjny sposób (jak ktos nie wie, to niech się
zapyta ;-)) i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Rozgrzewamy oliwę i obsmażamy cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy
bazylię, brokuły i wino (wodę). Dusimy pod przykryciem ok. 5 min.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy tartą mozzarellę, połowę parmezanu, jajko i
pieprz. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Zagniatamy jeszcze raz ciasto. Następnie dzielimy je na 4 częsci. Każdy
kawalek rozwałkowujemy na stolnicy do owalu o wymiarach 20x15cm.
Rozkładamy na nim 1/4 nadzienia pozostawiając wolny brzeg (ok. 1,5 cm).
Lekko zwilżamy brzegi ciasta zimną wodą i sklejamy je, formułując
podłużną "bułę". Kładziemy na blachę. Smarujemy wierzch wodą i
posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy w srodkowej częsci piekarnika ok.
15-20 min. Zaleca się jesc niezachłannie, bo farsz jest gorący ;-).

--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-17 07:48:29

Temat: Re: Pizza Calzone (P)
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Tyle tutaj ostatnio o pizzy... ach... najwyżej się narażę ;-).
[...]

Komu? Podawanie przepisów jest jak najbardziej w porządku.
Tylko pytanie o rzeczy oczywiste irytują. Szczególnie po raz np. 100 w
danym tygodniu.
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak

"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-17 08:21:56

Temat: Re: Pizza Calzone (P)
Od: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy wrote:
>
> Komu? Podawanie przepisów jest jak najbardziej w porządku.

Oj, nie zauważyłes oczka (;-))? ;-)

> Tylko pytanie o rzeczy oczywiste irytują. Szczególnie po raz np. 100 w
> danym tygodniu.
> ;-)))

Przecież wiem :-)))))).
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-17 08:31:28

Temat: Re: Pizza Calzone (P)
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@h...pl...
> Tyle tutaj ostatnio o pizzy... ach... najwyżej się narażę ;-).
>
> Zagniatamy jeszcze raz ciasto. Następnie dzielimy je na 4 częsci. Każdy
> kawalek rozwałkowujemy na stolnicy do owalu o wymiarach 20x15cm.
> Rozkładamy na nim 1/4 nadzienia pozostawiając wolny brzeg (ok. 1,5 cm).
> Lekko zwilżamy brzegi ciasta zimną wodą i sklejamy je, formułując
> podłużną "bułę". Kładziemy na blachę. Smarujemy wierzch wodą i
> posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy w srodkowej częsci piekarnika ok.
> 15-20 min. Zaleca się jesc niezachłannie, bo farsz jest gorący ;-).
>

ja co prawda umiem robić pizzę, ale jak to się mówi, przepisów nigdy zadość,
a jako żem pizzowy ludzik, to nie omieszkam calzone wypróbować. Szczególnie,
ze z mojego ciasta wychodzą bardzo dobre pizze normalne, a calzone to taka
sobie. Zatem chomikuję przepis.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-17 08:42:27

Temat: Re: Pizza Calzone
Od: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wkn wrote:
>
> [...] Szczególnie,
> ze z mojego ciasta wychodzą bardzo dobre pizze normalne, a calzone to taka
> sobie. Zatem chomikuję przepis.
>
> Wkn

:-) To cos jak ja. "Normalną" pizzę robię z innego przepisu (choć
ostatnio... wg własnego widzi mi się ;-)). A calzone zawsze z tego :-)
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-18 09:55:24

Temat: Re: Pizza Calzone (P)
Od: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jeszcze tylko jedna sugestia dla "niewprawionych" - farsz trzeba dobrze
odparować (ew. odsączony). W przeciwnym wypadku ciasto się rozklei.

--
Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tortellini - sos - jak zrobic???
sos sojowy - gdzie kupic porzadny w w-wie?
Jak tam z jajami???
Bendonc młodom kucharkom...
ciasto jogurtowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »