Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pizza Calzone (P)
Date: Tue, 16 Apr 2002 17:59:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <3...@h...pl>
NNTP-Posting-Host: pf70.siedlce.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1018972750 26288 80.49.3.70 (16 Apr 2002 15:59:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Apr 2002 15:59:10 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl,en
User-Agent: Hamster/1.3.23.0
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104273
Ukryj nagłówki
Tyle tutaj ostatnio o pizzy... ach... najwyżej się narażę ;-).
Przepis na ciasto:
200 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
240 dkg mąki
1/2 łyżeczki soli
15 dkg masła (wybredni mogą zastąpić olejem ;-))
Nadzienie:
łyżka oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
1 mała papryka, posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony lub drobno posiekany
1 łyżka swieżej lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
ok. 15 dkg brokułów, podzielonych na różyczki
2 łyżki białego wytrawnego wina lub wody
30 dkg startej mozzarelli
60 g tartego parmezanu
1 ubite jajko
trochę pieprzu
Ciasto wyrabiamy w tradycyjny sposób (jak ktos nie wie, to niech się
zapyta ;-)) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy oliwę i obsmażamy cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy
bazylię, brokuły i wino (wodę). Dusimy pod przykryciem ok. 5 min.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy tartą mozzarellę, połowę parmezanu, jajko i
pieprz. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Zagniatamy jeszcze raz ciasto. Następnie dzielimy je na 4 częsci. Każdy
kawalek rozwałkowujemy na stolnicy do owalu o wymiarach 20x15cm.
Rozkładamy na nim 1/4 nadzienia pozostawiając wolny brzeg (ok. 1,5 cm).
Lekko zwilżamy brzegi ciasta zimną wodą i sklejamy je, formułując
podłużną "bułę". Kładziemy na blachę. Smarujemy wierzch wodą i
posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy w srodkowej częsci piekarnika ok.
15-20 min. Zaleca się jesc niezachłannie, bo farsz jest gorący ;-).
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
|