« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2017-09-24 15:32:21
Temat: Pizza wegetariańska.Odkąd jej skosztowałam w znanej kieleckej pizzerii "Pieprz i bazylia" -
wsiąkłam. Pizzeria mi ostatnio BARDZO podpadła, serwując spaloną na węgiel
i mało tego, jeszcze imputując ustami kelnera, że tak ma być. Tak więc noga
moja tam nie postanie i kolejny już raz piekę sama - i to o wiele lepszą.
Przepis prosty.
Pizza z gorgonzolą i ananasami. //żadnych pomidorów!
Potrzebne:
1) Wasze ulubione ciasto na pizzę
2) gorgonzola
3) ananas pokrojony na małe kawałeczki
4) KONIECZNIE oliwa czosnkowa własnej roboty (tj. powstała przez powolne
gotowanie z czosnkiem)
Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na grubość maks. 4 mm, posmarować całe oliwą
czosnkową, poukładać plasterki gorgonzoli, gęsto porozrzucać na niej
kawałeczki ananasa.
Piec w 220 stopniach niecałe 20 minut - lub do zezłocenia brzegów ciasta i
"zabąbelkowania"sera.
Na talerzu obficie skrapiamy oliwą czosnkową. Pyszne!
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2017-09-24 15:56:22
Temat: Re: Pizza wegetariańska.XL <i...@g...pl> wrote:
> Odkąd jej skosztowałam w znanej kieleckej pizzerii "Pieprz i bazylia" -
> wsiąkłam. Pizzeria mi ostatnio BARDZO podpadła, serwując spaloną na węgiel
> i mało tego, jeszcze imputując ustami kelnera, że tak ma być.
... oraz z plastrami nieroztopionej (jakim cudem przy spalonej pizzy taka
"sztuka" - wolę się nie domyślać...) mozarelli, która zdaje się miała
dorywczo udawać brakującą gorgonzolę.
> Tak więc noga
> moja tam nie postanie i kolejny już raz piekę sama - i to o wiele lepszą.
J.w.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |