« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2017-09-17 17:31:54
Temat: sliwki - biały osadHej,
Sparzyłam węgierki wrzątkiem (chwilę stały we wrzatku),
po wyschnięciu prawie całe były w białym osadzie - jakby spryskane wapnem:
- czy to naturalne zjawisko?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2017-09-17 17:58:29
Temat: Re: sliwki - biały osadW dniu .09.2017 o 17:31 yapann <y...@o...pl> pisze:
> Hej,
>
> Sparzyłam węgierki wrzątkiem (chwilę stały we wrzatku),
> po wyschnięciu prawie całe były w białym osadzie - jakby spryskane
> wapnem:
>
> - czy to naturalne zjawisko?
W przypadku węgierek (damascenek) to naturalny nalot wosku.
Myślę, że inne gatunki również mogą mieć ten nalot, choć słabiej
zaznaczony.
http://www.mojegotowanie.pl/smak-i-styl/wegierki-dam
ascenkami-zwane
http://www.polskieradio.pl/9/3852/Artykul/1236619,Ja
k-zrobic-powidla-ze-sliwek
Ale to może być też torbiel śliwy, ta wygląda zupełnie inaczej i
rozpoznasz bez wątpliwości:
http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/sli
wki/jakie_choroby_atakuja_sliwy,p36683309
Zazdroszczę śliwkowych przetworów...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2017-09-17 18:11:19
Temat: Re: sliwki - biały osadtorbiel na każdej śliwce po oblaniu normalnie wyglądających owoców wrzątkiem
? bez sensu ...
Osad jest wyłącznie czymś na owocu. Schodzi przy potarciu i na palcu jest
jak kreda, czuć mikrogrudki.
To wosk się rozumiem jakoś we wrzątku wytrąca.
"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.y6pvzr2lmtaby1@tncap.wroclaw.vectranet.pl...
> W dniu .09.2017 o 17:31 yapann <y...@o...pl> pisze:
>
>> Hej,
>>
>> Sparzyłam węgierki wrzątkiem (chwilę stały we wrzatku),
>> po wyschnięciu prawie całe były w białym osadzie - jakby spryskane
>> wapnem:
>>
>> - czy to naturalne zjawisko?
>
> W przypadku węgierek (damascenek) to naturalny nalot wosku.
> Myślę, że inne gatunki również mogą mieć ten nalot, choć słabiej
> zaznaczony.
>
> http://www.mojegotowanie.pl/smak-i-styl/wegierki-dam
ascenkami-zwane
> http://www.polskieradio.pl/9/3852/Artykul/1236619,Ja
k-zrobic-powidla-ze-sliwek
>
> Ale to może być też torbiel śliwy, ta wygląda zupełnie inaczej i
> rozpoznasz bez wątpliwości:
> http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/sli
wki/jakie_choroby_atakuja_sliwy,p36683309
>
> Zazdroszczę śliwkowych przetworów...
>
> --
> Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2017-09-17 18:15:06
Temat: Re: sliwki - biały osadW dniu .09.2017 o 18:11 yapann <y...@o...pl> pisze:
> torbiel na każdej śliwce po oblaniu normalnie wyglądających owoców
> wrzątkiem ? bez sensu ...
Pytałaś, odpowiedziałem.
Dlatego pisałem wyraźnie - rozpoznasz bez wątpliwości.
Nie ma za co...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2017-09-17 22:29:34
Temat: Re: sliwki - biały osadW dniu 2017-09-17 o 18:11, yapann pisze:
> torbiel na każdej śliwce po oblaniu normalnie wyglądających owoców
> wrzątkiem ? bez sensu ...
> Osad jest wyłącznie czymś na owocu. Schodzi przy potarciu i na palcu
> jest jak kreda, czuć mikrogrudki.
> To wosk się rozumiem jakoś we wrzątku wytrąca.
>
Może to coś w wodzie jest.
Ja tam myję ręcznie pod kranem z zimną wodą. Skóry nie jadam (nawet z
papryki).
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2017-09-18 00:36:14
Temat: Re: sliwki - biały osadAnimka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2017-09-17 o 18:11, yapann pisze:
>> torbiel na każdej śliwce po oblaniu normalnie wyglądających owoców
>> wrzątkiem ? bez sensu ...
>> Osad jest wyłącznie czymś na owocu. Schodzi przy potarciu i na palcu
>> jest jak kreda, czuć mikrogrudki.
>> To wosk się rozumiem jakoś we wrzątku wytrąca.
>>
> Może to coś w wodzie jest.
:-))
> Ja tam myję ręcznie pod kranem z zimną wodą.
I co niby ta zimna woda zmyje?
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2017-09-18 07:56:59
Temat: Re: sliwki - biały osadW dniu .09.2017 o 00:36 XL <i...@g...pl> pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2017-09-17 o 18:11, yapann pisze:
>>> torbiel na każdej śliwce po oblaniu normalnie wyglądających owoców
>>> wrzątkiem ? bez sensu ...
>>> Osad jest wyłącznie czymś na owocu. Schodzi przy potarciu i na palcu
>>> jest jak kreda, czuć mikrogrudki.
>>> To wosk się rozumiem jakoś we wrzątku wytrąca.
>>>
>> Może to coś w wodzie jest.
> :-))
>
>> Ja tam myję ręcznie pod kranem z zimną wodą.
>
> I co niby ta zimna woda zmyje?
Ręce opłucze.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2017-09-18 12:42:37
Temat: Re: sliwki - biały osadW dniu 2017-09-18 o 07:56, Trefniś pisze:
> W dniu .09.2017 o 00:36 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2017-09-17 o 18:11, yapann pisze:
>>>> torbiel na każdej śliwce po oblaniu normalnie wyglądających owoców
>>>> wrzątkiem ? bez sensu ...
>>>> Osad jest wyłącznie czymś na owocu. Schodzi przy potarciu i na palcu
>>>> jest jak kreda, czuć mikrogrudki.
>>>> To wosk się rozumiem jakoś we wrzątku wytrąca.
>>>>
>>> Może to coś w wodzie jest.
>> :-))
>>
>>> Ja tam myję ręcznie pod kranem z zimną wodą.
>>
>> I co niby ta zimna woda zmyje?
>
> Ręce opłucze.
>
Czyli jak kupię sobie pół kilo śliwek to powinnam wymoczyć je przez pół
godziny we wrzącej wodzie, tak?
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2017-09-18 13:26:18
Temat: Re: sliwki - biały osadAnimka pyta:
> Czyli jak kupię sobie pół kilo śliwek to powinnam wymoczyć je przez
> pół godziny we wrzącej wodzie, tak?
Jeśli ma być z nich kompot, to tak (dobrze jest też dodać goździków).
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2017-09-18 13:59:42
Temat: Re: sliwki - biały osadTrefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .09.2017 o 00:36 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2017-09-17 o 18:11, yapann pisze:
>>>> torbiel na każdej śliwce po oblaniu normalnie wyglądających owoców
>>>> wrzątkiem ? bez sensu ...
>>>> Osad jest wyłącznie czymś na owocu. Schodzi przy potarciu i na palcu
>>>> jest jak kreda, czuć mikrogrudki.
>>>> To wosk się rozumiem jakoś we wrzątku wytrąca.
>>>>
>>> Może to coś w wodzie jest.
>> :-))
>>
>>> Ja tam myję ręcznie pod kranem z zimną wodą.
>>
>> I co niby ta zimna woda zmyje?
>
> Ręce opłucze.
>
https://etermed.pl/jak-myc-warzywa-i-owoce-aby-pozby
c-sie-niechcianych-bakterii-chemikalii-i-pasozytow/
Ja myję po prostu w słabym roztworze płynu do mycia naczyń i po umyciu
płuczę kilkakrotnie najpierw w ciepłej, potem w zimnej wodzie, przy czym
ostatnie płukanie jest kilkuminutowym moczeniem w zimnej - dla szczegolnie
dokladnego wyeliminowania ew. resztek detergentu.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |