« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-16 13:14:10
Temat: Poszukuję przepisów na normalne i zdrowe wedlinyOgolnie wszelkie stare receptury masarskie.
Takie bez tych wszystkich syfów jakie dziś uzywa przemysl masarski.
Dziekuje z góry.
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-16 13:39:43
Temat: Re: Poszukuję przepisów na normalne i zdrowe wedlinyTez dolaczam sie do prosby. Sa takie suche wedliny ktore moga lezejc 3
miesiace i nic. Przynajmniej byly kiedys, Ktos wie jak sie je przyrzadza?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 13:49:14
Temat: Re: Poszukuje^ przepisów na normalne i zdrowe wedlinyRysiek wrote:
> Tez dolaczam sie do prosby. Sa takie suche wedliny ktore moga lezejc 3
> miesiace i nic. Przynajmniej byly kiedys, Ktos wie jak sie je przyrzadza?
>
na mojej stronie w dziale wielkanoc jest kilka takich recepturek
nie wiem tylko, czy starczy wam cierpliwości
a poza tym pora roku zaczyna się robic ciepła - tymczasem takie wedliny robi się
pod koniec jesieni lub na poczatku wiosny ( w polskim klimacie - marzec)
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 14:06:30
Temat: Re: Poszukuje^ przepisów na normalne i zdrowe wedlinyAlbo ja jestem slepy albo tam nie ma nic o wedlinach :)))
Widze tylko miesiwa obiadowe.
Pozdrawiam.
JAcek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 14:32:21
Temat: Re: Poszukuje^ przepisów na normalne i zdrowe wedlinyJacek wrote:
> Albo ja jestem slepy albo tam nie ma nic o wedlinach :)))
> JAcek
wielkanoc - mie;sa - : kie?basy suszone, we;dzenie kie?bas, szynek, kie?basy do
pre;dkiego uz.ycia, kie?basa polska, marynowanie szynek....
czytaj powolutku i uwaz.nie....
...smacznego
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-16 16:15:29
Temat: Re: Poszukuję przepisów na normalne i zdrowe wedliny
Jacek wrote:
>
> Ogolnie wszelkie stare receptury masarskie.
> Takie bez tych wszystkich syfów jakie dziś uzywa przemysl masarski.
>
> Dziekuje z góry.
>
> Jacek
Z mojego archiwum:
Ja robie taka kielbase na surowo (mozna ja wedzic tez), ktora pozniej
zamrazam w malych
porcjach, a jak czas przyjdzie, smaze na patelni, podlewam woda, dusze i
podaje z makaronem lub ziemniakami.
1 kg bardzo tlustej wieprzowiny
2 kg mielonego miesa kurzego lub indyczego
1/2 szklanki bialego wina
1 lyzka pieprzu
2 lyzki posiekanego czosnku
2 lyzki soli
1 lyzka majeranku
Zmielic mieso, wszystko wymieszac dokladnie, usmazyc kulke miesa na
patelnie, sprobowac i doprawic mase do smaku.
Namoczyc flaki w wodzie, delikatnie wsunac na tulejke i nadziewac.
Nakluc nadziane flaki gdzieniegdzie, zeby kielbasa nie pekala w czasie gotowania.
Oprocz smazenia na obiad, jak wyzej, mozna ja gotowac jak biala kielbase
i podawac z chrzanem.
Kielbasa z samego drobiu "gwizdze po zebach", jest za malo tlusta, stad
dodawanie tlustej wieprzowiny.
Z tej ilosci powinno ci wyjsc okolo 30 kielbasek 20cm dlugich i 3 cm w przekroju.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-17 18:13:37
Temat: Re: Poszukuję przepisów na normalne i zdrowe wedliny
Użytkownik "Jacek" <o...@p...com> napisał w wiadomości
news:a9h8bt$dp4$1@news.tpi.pl...
> Ogolnie wszelkie stare receptury masarskie.
> Takie bez tych wszystkich syfów jakie dziś uzywa przemysl
masarski.
>
>
> Dziekuje z góry.
>
> Jacek
>
>
Szynka westfalska:
Wybraną szynkę dokładnie wytrybować, i natrzeć saletrą z cukrem w
proporcji
1:2 przy czym na kilogram mięsa 3g saletry (nie więcej) i zostawić
do dnia następnego.Nazajutrz zagotować 3/4 litra porteru i wrzucić
doń 200g soli morskiej i 150g cukru (na ok 5kg) trochę pieprzu i
goździków, utłuc wszystko w moździerzu i
zagotować. Zalać wrzątkiem szynkę, naczynie powinno być takiej
wielkości, aby szynka była zanurzona do połowy, obracać 2-3 razy
dzienne a następnie wędzić w zimnym dymie 2 tygodnie po 5-6 godzin
dzienne, potem wywiesić na wiatr do osuszenia. Taką szynkę można
przechowywać w zimnym wietrzonym pomieszczeniu nawet pół roku
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-17 23:04:56
Temat: Re: Poszukuję przepisów na normalne i zdrowe wedliny> Szynka westfalska:
> Wybraną szynkę dokładnie wytrybować, i natrzeć saletrą z cukrem w
> proporcji
> 1:2 przy czym na kilogram mięsa 3g saletry (nie więcej) i zostawić
> do dnia następnego.Nazajutrz zagotować 3/4 litra porteru i wrzucić
> doń 200g soli morskiej i 150g cukru (na ok 5kg) trochę pieprzu i
> goździków, utłuc wszystko w moździerzu i
> zagotować. Zalać wrzątkiem szynkę, naczynie powinno być takiej
> wielkości, aby szynka była zanurzona do połowy, obracać 2-3 razy
> dzienne a następnie wędzić w zimnym dymie 2 tygodnie po 5-6 godzin
> dzienne, potem wywiesić na wiatr do osuszenia. Taką szynkę można
> przechowywać w zimnym wietrzonym pomieszczeniu nawet pół roku
> pozdr.Alex
;-)))
Z góry uprzedzam, że 1 na jedną osobę na miesiąc to mało.
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |