Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!logbridge.uoregon.edu!newsfeed.cwi
x.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Poszukuję przepisów na normalne i zdrowe wedliny
References: <a9h8bt$dp4$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 38
Date: Tue, 16 Apr 2002 09:15:29 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1018973728 4.33.132.12 (Tue, 16 Apr 2002 09:15:28 PDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Apr 2002 09:15:28 PDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104276
Ukryj nagłówki
Jacek wrote:
>
> Ogolnie wszelkie stare receptury masarskie.
> Takie bez tych wszystkich syfów jakie dziś uzywa przemysl masarski.
>
> Dziekuje z góry.
>
> Jacek
Z mojego archiwum:
Ja robie taka kielbase na surowo (mozna ja wedzic tez), ktora pozniej
zamrazam w malych
porcjach, a jak czas przyjdzie, smaze na patelni, podlewam woda, dusze i
podaje z makaronem lub ziemniakami.
1 kg bardzo tlustej wieprzowiny
2 kg mielonego miesa kurzego lub indyczego
1/2 szklanki bialego wina
1 lyzka pieprzu
2 lyzki posiekanego czosnku
2 lyzki soli
1 lyzka majeranku
Zmielic mieso, wszystko wymieszac dokladnie, usmazyc kulke miesa na
patelnie, sprobowac i doprawic mase do smaku.
Namoczyc flaki w wodzie, delikatnie wsunac na tulejke i nadziewac.
Nakluc nadziane flaki gdzieniegdzie, zeby kielbasa nie pekala w czasie gotowania.
Oprocz smazenia na obiad, jak wyzej, mozna ja gotowac jak biala kielbase
i podawac z chrzanem.
Kielbasa z samego drobiu "gwizdze po zebach", jest za malo tlusta, stad
dodawanie tlustej wieprzowiny.
Z tej ilosci powinno ci wyjsc okolo 30 kielbasek 20cm dlugich i 3 cm w przekroju.
Magdalena Bassett
|