Data: 2002-04-17 18:13:37
Temat: Re: Poszukuję przepisów na normalne i zdrowe wedliny
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jacek" <o...@p...com> napisał w wiadomości
news:a9h8bt$dp4$1@news.tpi.pl...
> Ogolnie wszelkie stare receptury masarskie.
> Takie bez tych wszystkich syfów jakie dziś uzywa przemysl
masarski.
>
>
> Dziekuje z góry.
>
> Jacek
>
>
Szynka westfalska:
Wybraną szynkę dokładnie wytrybować, i natrzeć saletrą z cukrem w
proporcji
1:2 przy czym na kilogram mięsa 3g saletry (nie więcej) i zostawić
do dnia następnego.Nazajutrz zagotować 3/4 litra porteru i wrzucić
doń 200g soli morskiej i 150g cukru (na ok 5kg) trochę pieprzu i
goździków, utłuc wszystko w moździerzu i
zagotować. Zalać wrzątkiem szynkę, naczynie powinno być takiej
wielkości, aby szynka była zanurzona do połowy, obracać 2-3 razy
dzienne a następnie wędzić w zimnym dymie 2 tygodnie po 5-6 godzin
dzienne, potem wywiesić na wiatr do osuszenia. Taką szynkę można
przechowywać w zimnym wietrzonym pomieszczeniu nawet pół roku
pozdr.Alex
|