Data: 2002-04-17 23:04:56
Temat: Re: Poszukuję przepisów na normalne i zdrowe wedliny
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Szynka westfalska:
> Wybraną szynkę dokładnie wytrybować, i natrzeć saletrą z cukrem w
> proporcji
> 1:2 przy czym na kilogram mięsa 3g saletry (nie więcej) i zostawić
> do dnia następnego.Nazajutrz zagotować 3/4 litra porteru i wrzucić
> doń 200g soli morskiej i 150g cukru (na ok 5kg) trochę pieprzu i
> goździków, utłuc wszystko w moździerzu i
> zagotować. Zalać wrzątkiem szynkę, naczynie powinno być takiej
> wielkości, aby szynka była zanurzona do połowy, obracać 2-3 razy
> dzienne a następnie wędzić w zimnym dymie 2 tygodnie po 5-6 godzin
> dzienne, potem wywiesić na wiatr do osuszenia. Taką szynkę można
> przechowywać w zimnym wietrzonym pomieszczeniu nawet pół roku
> pozdr.Alex
;-)))
Z góry uprzedzam, że 1 na jedną osobę na miesiąc to mało.
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
|