« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-02-04 21:13:18
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczakamedea pisze:
> eko pisze:
>> Potraficie człowieka zachęcić do pichcenia. :-)
>>
>> Mogę na początek rozważyć taki scenariusz:
>> Sos kupię w torebce, chyba coś takiego jest pod nazwą sos biały.
>> Może dodam trochę soku z cytryny (jeśli będzie potrzeba).
>> Ryż kupię w torebkach, chyba się uda.
>> Natomiast jak zrobić prosto i smacznie tego kurczaka z pominięciem
>> mąki, żeby uniknąć zrobienia się klusek?
>
> Kurczaka ugotuj w niewielkiej ilości wody - na tyle, żeby był przykryty.
> Warzywa dodałabym później na ostatnie 20 minut gotowania, żeby zbytnio
> się nie rozciapały.
> Natomiast sosu z paczki nie radzę, bo popsuje cały smak.
> Ja sos do potrawki robię następująco. Wyjmuję z wywaru mięso do
> pokrojenia. Do szklanki daję łyżkę masła, około 1 łyżki mąki pszennej,
> dolewam do mniej więcej połowy szklanki gorącego wywaru z mięsa i
> roztrzepuję to dobrze widelcem. Potem można do szklanki do pełna dolać
> jeszcze tego wywaru, to się na pewno dobrze mąka rozrobi. Mięso wrzucić
> z powrotem do garnka, do tego siup to ze szklanki i zagotować. I w ten
> sposób kluchy się nie robią. Doprawić cytryną, cukrem, gałką muszkatołową.
U nas bez gałki za to posiekany koper. A reszta jak wyżej.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-02-04 21:20:55
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczakaPaulinka pisze:
> U nas bez gałki za to posiekany koper. A reszta jak wyżej.
Koperku też czasem dodaję, faktycznie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-02-04 21:22:37
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczakaJBP pisze:
> I w ten oto sposób kluchy nareszcie poszły w odstawkę :)
> Tyle, że - IMO - potrawka wyjdzie niezbyt smaczna - taka słodko-kwaśna.
> Ktoś zapomniał posolić, popieprzyć... :)))
No tak, niedopatrzenie, ale wydało mi się to oczywiste. :)
Ja solę na samym początku, a pieprz daję razem z innymi przyprawami.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-02-04 22:03:49
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:hkfecc$573$3@nemesis.news.neostrada.pl...
> Paulinka pisze:
>
>> U nas bez gałki za to posiekany koper. A reszta jak wyżej.
>
> Koperku też czasem dodaję, faktycznie.
>
> Ewa
No to może jeszcze coś takiego:
Kurczak w czosnku
- 1 kurczak poćwiartowany lub cztery nogi
- 3 czosnki (znaczy główki czosnku, nie ząbki).
- 2-3 gałęzie zielonego selera
- 6 łyżek stołowych wytrawnego wermutu
- 3 łyżki oliwy
- pęczek pietruszki
- 1 cytryna, nieobsikana
- tabasco lub pieprz Cayenne, sól i pieprz.
Kawałki kurczaka włożyć do natłuszczonej brytfanny, na to pokrojony
w 2 cm kawałki selera i nie obrane ząbki czosnku (ale można obrać).
Na to skórkę cytryny. Sok z tej cytryny wymieszać z wermutem,
oliwą i przyprawami i oblać tym kawałki kurczaka. Przykryć
(np. folią), 40 minut smażyć w piekarniku przy 175 stopniach,
potem ściągnąć folię i jeszcze ze 20 minut podpiec przy 225.
Przepis z grupy kuchennej (Jerzy?).
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-02-05 00:13:11
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczakaDnia Thu, 04 Feb 2010 22:02:45 +0100, medea napisał(a):
> eko pisze:
>> Potraficie człowieka zachęcić do pichcenia. :-)
>>
>> Mogę na początek rozważyć taki scenariusz:
>> Sos kupię w torebce, chyba coś takiego jest pod nazwą sos biały.
>> Może dodam trochę soku z cytryny (jeśli będzie potrzeba).
>> Ryż kupię w torebkach, chyba się uda.
>> Natomiast jak zrobić prosto i smacznie tego kurczaka z pominięciem
>> mąki, żeby uniknąć zrobienia się klusek?
>
> Kurczaka ugotuj w niewielkiej ilości wody - na tyle, żeby był przykryty.
> Warzywa dodałabym później na ostatnie 20 minut gotowania, żeby zbytnio
> się nie rozciapały.
> Natomiast sosu z paczki nie radzę, bo popsuje cały smak.
> Ja sos do potrawki robię następująco. Wyjmuję z wywaru mięso do
> pokrojenia. Do szklanki daję łyżkę masła, około 1 łyżki mąki pszennej,
> dolewam do mniej więcej połowy szklanki gorącego wywaru z mięsa i
Od gorącego wywaru to u początkującego kluski gwarantowane. Zimnej wody
dodać trzeba.
Dalej jak piszesz.
> roztrzepuję to dobrze widelcem. Potem można do szklanki do pełna dolać
> jeszcze tego wywaru, to się na pewno dobrze mąka rozrobi. Mięso wrzucić
> z powrotem do garnka, do tego siup to ze szklanki i zagotować. I w ten
> sposób kluchy się nie robią. Doprawić cytryną, cukrem, gałką muszkatołową.
j.w.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-02-05 06:46:35
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczakaBardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Teraz pozostaje mi tylko spróbować. :-)
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-02-05 07:58:25
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
news:hkgf14$ak5$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
> Teraz pozostaje mi tylko spróbować. :-)
>
> Pozdrawiam
I sie pochwalic co i jak wyszlo...
jak dla mnie nie wyjdzie Ci potrawka z kurczaka a raczej kurczak w rosole...
"...zalać wodą tyle, aby przykryła mięso.."
To jest BARDZO wazne
ale tez i wartalo by napisac ze tej wody musi byc jaknajmniej
ja osobiscie robie to troche inaczej - filet z piersi kurczaka dziele na
male porcje ("kwadraty wielkosci 2-3x2-3 cm), podsmazam na masle - wtedy na
prawde jest to bardzo krotko.
Warzywa gotuje w bardzo malej ilosci wody, pozniej dorzucam na krotka chwile
mieso, na bazie tego wywaru robie sos, przyprawiam i... gotowe :-)
Byc moze ne jest to "klasyczna" potrawka z kurczaka.
Polecam tez salatke z kurczaka z kukurydza i ananasem z puszki (jesli ktos
nie lubi owocow w salatce - siekany por polecam do tego), zamiast sosu
dodajemy majonez, solimy, pieprzymy do smaku.
Kurczaka wlasnie podsmazam na masle. Masla nie dodawac do salatki!!! a
smazyc na prawde krotko zeby mieso nie wyszlo "trocinowate" i suche.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-02-05 08:27:39
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:hkgjoc$sk6$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> ja osobiscie robie to troche inaczej - filet z piersi kurczaka dziele na
> male porcje ("kwadraty wielkosci 2-3x2-3 cm), podsmazam na masle - wtedy
na
> prawde jest to bardzo krotko.
> Warzywa gotuje w bardzo malej ilosci wody, pozniej dorzucam na krotka
chwile
> mieso, na bazie tego wywaru robie sos, przyprawiam i... gotowe :-)
> Byc moze ne jest to "klasyczna" potrawka z kurczaka.
Jeszcze lepiej te kostki wrzucić na WOKa przesmażyć do gotowości,
przesunąć do brzegów woka, dodać mrożonkę "Warzywa na patelnię" na środek i
smażyć do gotowości (chrupkosci warzyw, w2tedy zmieszać razem, doprawić
sosem sojowym i innymi przyprawami. Do tego ryż - przesmazony na patelni
głębokiej do lekko żółtego koloru, zalany bulionem lub rozpuszczoną kostką
bulionową, ewentualnie wodą i ugotowany na sypko. Jeżeli ktoś chce jeść
pałeczkami to ryż lekko powierzchniowo rozkleić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-02-05 11:09:39
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
news:hkestp$nrn$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Witam!
>
> Szukam bardzo prostego przepisu na potrawkę
> z kurczaka : gotowany kurczak, ryż, biały sos.
> Proszę o przepis dla całkiem początkującego,
> próbującego gotować w słabo wyposażonej kuchni.
Tu jest fajny przepis :) Chyba sama z niego zrobię potrawkę w przyszłym
tygodniu, bo zwykle robie zupełnie inaczej (gotowane mięso z kurczaka, w
sosie z rosołu zagęszczonego mąka i śmietaną albo zasmażką z maki na maśle
plus groszek z puszki i kukurydza).
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Potrawk
a_z_kurczaka,,5699720,9495.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-02-05 12:19:56
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczakaXL pisze:
> Od gorącego wywaru to u początkującego kluski gwarantowane.
Nie, jeśli się połączy z masłem, to się nie robią.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |