« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2010-02-08 15:00:31
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:hkp5um$1au$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Prawusek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hkokh3$iho$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >
> > "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> > news:hkok67$ibg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >>
> >> Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
> >> news:hkkd8h$rbj$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >> > Mam jeszcze pytanie: dlaczego podczas gotowania kurczaka
> >> > w tej niewielkiej osolonej wodzie robi się taka biała piana?
> >> > Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba to mięso opłukać?
> >> >
> >>
> >> scina sie bialko z miesa :-)
> >> Jak podczas gotowania kazdego miesa, rosolu itd. Wystarczy "zebrac"
lyzka
> >> cedzakowa. Gotujac rosol i chcac zeby nie byl metny tak sie wlasnie
robi
> > (sa
> >> osoby ktore zbieraja gaza przy okazji zbierajac nadmioar tluszczu ale
> >> dotyczy to raczej wywarow na zupy wlasnie)
> >
> > Co innego zszumować rosół, co innego pozbawić go tłuszczu, co uważam
> > osobiście za wielki błąd, gdyż substancje smakowe i aromaty są
> > rozpuszczalne
> > głównie w tłuszczach. Mozna zjeść w czym innym o wiele mniej tłuszczu, a
> > nie
> > pozbawiać rosołu właściwie wszelkiej wartości.
> >
>
> No jesli sie na chudym miesie robi rosol to ok, ale jak jest
"centymetrowa"
> warstwa tluszczu? co wtedy? hehehe
Używasz do innych potraw zebrany tłuszcz np do gotowanego ryżu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2010-02-17 11:35:24
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:b0171c46-d4ab-403c-9c8b-9ad93b4b92a9@q29g2000yq
n.googlegroups.com...
On 4 Lut, 17:22, "eko" wrote:
> Szukam bardzo prostego przepisu na potrawkę
> z kurczaka : gotowany kurczak, ryż, biały sos.
> Proszę o przepis dla całkiem początkującego,
> próbującego gotować w słabo wyposażonej kuchni.
Ja gotuję normalny rosół na kuraku, a potem go rozfiletowuję i na
części rosołu sporządzam sos (koniecznie z "łezkami" marchewki).
Moja siostra wpierw podsmaża przyprawione części kuraka, a potem
przekłada je do gotującego się mleka i na tym sporządza sos.
Wczoraj sporządziłam nową wersję: z kurczaka z grilla.
No, została mi połówka z poniedziałku, więc ją rozfiletowałam,
wrzuciłam do gotującej się wody, dodałam kostkę rosołową i przyprawy.
A potem zagęściłam mąką (pszenną i ziemniaczaną) i zaprawiłam
śmietaną. I zjadłam z ryżem (gotowany na sypko z kostką rosołu i łyżką
natki pietruszki, a po ugotowaniu wrzucona do niego zeszklona cebula
i starty żółty ser). I nawet smakowało, chociaż wyczuwało się inny
smak mięsa.
Najsmaczniejszy jest sos koperkowy do kurczaka. np udka czy pałki ugotowane
w rosole i obsmażone lub nie. Na części rosołu sos beszamel plus siekany
koperek - szybko, tanio i smacznie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2010-02-20 10:46:02
Temat: Polecam - kurczak słodko-kwaśny!
Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
news:hkestp$nrn$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Witam!
>
> Szukam bardzo prostego przepisu na potrawkę
> z kurczaka : gotowany kurczak, ryż, biały sos.
Witaj,
Polecam kurczaka w sosie słodko kwaśnym. Pychotka, jadłem z ryżem, z
makaronem. Sos nie jest biały, ale robi się go nawet szybciej niż w przpisie
i jest b. prosty, ja też z początkujących:
http://www.ugotujka.pl/index.php/mieso/drob/124-kurc
zak-w-sosie-slodko-kwasnym.html
pozdrawiam,
KKrzych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |