Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 43


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2010-02-06 23:46:33

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 07 Feb 2010 00:33:09 +0100, medea napisał(a):

> XL pisze:
>
>> Ja mam patent inny: wsypuję do twista mąkę, wlewam nieco zimnej wody, tyle
>> aby miała szansę rzadka papka, zakręcam i mocno "szejkuję"; ważne aby robić
>> to wzdłuż pionowej osi słoika, najlepiej też m.w. w pionie. Parę mocnych
>> ruchów i idealna zawiesina gotowa.
>
> Połączyć mąkę z zimną wodą to żaden problem. Jednak kiedy robię
> potrawkę, to zależy mi na tym, żeby nie dodawać więcej wody,

Dlatego już na samym na wstępie daję jej mniej lub podczas gotowania nie
uzupełniam do poprzedniego stanu.
Podobnie robię, kiedy gotuję zupę pomidorową z własnego przecieru (rzadki,
więc sporo obj.) - uwzględniam planowany "przybytek" objętości w
początkowej ilosci wody.

> więc robię
> tak jak pisałam. Kiedy do szklanki da się łyżkę masła, mąkę i gorący
> wywar, to wszystko pięknie się połączy przy pomocy widelca. Testowałam
> wiele razy. Poza tym masło dodaje fajnego smaku. No chyba że ktoś się
> boi nadmiaru tłuszczu, to wtedy może być wersja bez masła, ale w takiej
> sytuacji koniecznie z zimną wodą.
>

Owszem, masło wrzucam pod koniec gotowania, wprost do potrawki.


--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2010-02-06 23:54:36

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: "eko" <...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki.

A co z tą białą pianą?
Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba mięso opłukać?

Pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2010-02-07 00:01:57

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"eko" <...@...pl> wrote in message
news:hkestp$nrn$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Witam!
>
> Szukam bardzo prostego przepisu na potrawkę
> z kurczaka : gotowany kurczak, ryż, biały sos.
> Proszę o przepis dla całkiem początkującego,
> próbującego gotować w słabo wyposażonej kuchni.
>
> Z góry dziękuję.

1) Pałki lub udka, mogą też być dowolne inne części kurczaka - ugotować
z włoszczyzną rosół, aż będzie mięso miękkie. Osobno zrobić sos beszamel,
dodać śmietanę, kawałki kurczaka i siekany koperek, króko poddusić
doprawiając do smaku.
2) Jak wyżej - ugotować lub uparować części kurczaka, osobno na wywarze
lub sosie przy gotowaniu / parowaniu udusić poszatkowaną marchewkę, dodać
groszek konserwowy, zaprawić mąką ze śmietaną, chwilkę poddusić razem z
częściami kurczaka. Zamiast groszku może być kalarepka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2010-02-07 00:14:17

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 7 Feb 2010 00:54:36 +0100, eko napisał(a):

> Dzięki.
>
> A co z tą białą pianą?
> Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba mięso opłukać?
>

Jeśli Cię bardzo drażni, to zbierz łyżką; wg mnie jest to niepotrzebne, bo
wyrzucisz ścięte, pełnowartościowe białko, którego i tak w potrawce po
zaprawieniu jej mąką oraz pośród warzyw nie będzie widać ani czuć.


--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2010-02-07 00:36:15

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 7 Feb 2010 01:14:17 +0100, XL napisał(a):

> Dnia Sun, 7 Feb 2010 00:54:36 +0100, eko napisał(a):
>
>> Dzięki.
>>
>> A co z tą białą pianą?
>> Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba mięso opłukać?
>>
>
> Jeśli Cię bardzo drażni, to zbierz łyżką; wg mnie jest to niepotrzebne, bo
> wyrzucisz ścięte, pełnowartościowe białko, którego i tak w potrawce po
> zaprawieniu jej mąką oraz pośród warzyw nie będzie widać ani czuć.

Pozbywanie się tych "kłaczków" ma sens jedynie kiedy gotujesz rosół i
chcesz, aby był bardzo klarowny.
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2010-02-07 00:52:23

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:q7u0m1cmwmp8.1d6xaayyeizb4$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 7 Feb 2010 01:14:17 +0100, XL napisał(a):
>
> > Dnia Sun, 7 Feb 2010 00:54:36 +0100, eko napisał(a):
> >
> >> Dzięki.
> >>
> >> A co z tą białą pianą?
> >> Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba mięso opłukać?
> >>
> >
> > Jeśli Cię bardzo drażni, to zbierz łyżką; wg mnie jest to niepotrzebne,
bo
> > wyrzucisz ścięte, pełnowartościowe białko, którego i tak w potrawce po
> > zaprawieniu jej mąką oraz pośród warzyw nie będzie widać ani czuć.
>
> Pozbywanie się tych "kłaczków" ma sens jedynie kiedy gotujesz rosół i
> chcesz, aby był bardzo klarowny.
> --
>
> Ikselka.

Bardzo klarowny uzyskuje się przy pomocy jajecznego białka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2010-02-07 12:09:21

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 7 Feb 2010 01:52:23 +0100, Prawusek napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:q7u0m1cmwmp8.1d6xaayyeizb4$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 7 Feb 2010 01:14:17 +0100, XL napisał(a):
>>
>>> Dnia Sun, 7 Feb 2010 00:54:36 +0100, eko napisał(a):
>>>
>>>> Dzięki.
>>>>
>>>> A co z tą białą pianą?
>>>> Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba mięso opłukać?
>>>>
>>>
>>> Jeśli Cię bardzo drażni, to zbierz łyżką; wg mnie jest to niepotrzebne,
> bo
>>> wyrzucisz ścięte, pełnowartościowe białko, którego i tak w potrawce po
>>> zaprawieniu jej mąką oraz pośród warzyw nie będzie widać ani czuć.
>>
>> Pozbywanie się tych "kłaczków" ma sens jedynie kiedy gotujesz rosół i
>> chcesz, aby był bardzo klarowny.
>> --
>>

>
> Bardzo klarowny uzyskuje się przy pomocy jajecznego białka.

Tia, powiedz to początkujacemu :-)
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2010-02-08 08:54:11

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
news:hkkd8h$rbj$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Mam jeszcze pytanie: dlaczego podczas gotowania kurczaka
> w tej niewielkiej osolonej wodzie robi się taka biała piana?
> Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba to mięso opłukać?
>

scina sie bialko z miesa :-)
Jak podczas gotowania kazdego miesa, rosolu itd. Wystarczy "zebrac" lyzka
cedzakowa. Gotujac rosol i chcac zeby nie byl metny tak sie wlasnie robi (sa
osoby ktore zbieraja gaza przy okazji zbierajac nadmioar tluszczu ale
dotyczy to raczej wywarow na zupy wlasnie)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2010-02-08 09:00:53

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:hkok67$ibg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
> news:hkkd8h$rbj$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> > Mam jeszcze pytanie: dlaczego podczas gotowania kurczaka
> > w tej niewielkiej osolonej wodzie robi się taka biała piana?
> > Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba to mięso opłukać?
> >
>
> scina sie bialko z miesa :-)
> Jak podczas gotowania kazdego miesa, rosolu itd. Wystarczy "zebrac" lyzka
> cedzakowa. Gotujac rosol i chcac zeby nie byl metny tak sie wlasnie robi
(sa
> osoby ktore zbieraja gaza przy okazji zbierajac nadmioar tluszczu ale
> dotyczy to raczej wywarow na zupy wlasnie)

Co innego zszumować rosół, co innego pozbawić go tłuszczu, co uważam
osobiście za wielki błąd, gdyż substancje smakowe i aromaty są rozpuszczalne
głównie w tłuszczach. Mozna zjeść w czym innym o wiele mniej tłuszczu, a nie
pozbawiać rosołu właściwie wszelkiej wartości.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2010-02-08 13:57:33

Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Prawusek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hkokh3$iho$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:hkok67$ibg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
>> news:hkkd8h$rbj$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> > Mam jeszcze pytanie: dlaczego podczas gotowania kurczaka
>> > w tej niewielkiej osolonej wodzie robi się taka biała piana?
>> > Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba to mięso opłukać?
>> >
>>
>> scina sie bialko z miesa :-)
>> Jak podczas gotowania kazdego miesa, rosolu itd. Wystarczy "zebrac" lyzka
>> cedzakowa. Gotujac rosol i chcac zeby nie byl metny tak sie wlasnie robi
> (sa
>> osoby ktore zbieraja gaza przy okazji zbierajac nadmioar tluszczu ale
>> dotyczy to raczej wywarow na zupy wlasnie)
>
> Co innego zszumować rosół, co innego pozbawić go tłuszczu, co uważam
> osobiście za wielki błąd, gdyż substancje smakowe i aromaty są
> rozpuszczalne
> głównie w tłuszczach. Mozna zjeść w czym innym o wiele mniej tłuszczu, a
> nie
> pozbawiać rosołu właściwie wszelkiej wartości.
>

No jesli sie na chudym miesie robi rosol to ok, ale jak jest "centymetrowa"
warstwa tluszczu? co wtedy? hehehe

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

q
PRZEDSNIADANKO...
PRZYSZEDŁ!!!
PYCHOTKA Z WOKA...
Co to za ciasto?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »