« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-16 11:02:29
Temat: Przepis na gofry i masa do ptysiów-zapytanieKochani kucharze internauci, czy ktoś z Was zna dobry przepis na gofry i
smaczną mase ptysiową? (Proste sprawdzone przepisy).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-17 00:41:14
Temat: Re: Przepis na gofry i masa do ptysiów-zapytanieMarek wystukał w wiadomości <91fia7$493$1@news.internetia.pl>:
> Kochani kucharze internauci, czy ktoś z Was zna dobry przepis na gofry i
> smaczną mase ptysiową? (Proste sprawdzone przepisy).
Właśnie, do pytania no gofry się przyłączam, bo właśnie dostaliśmy na
wczesną gwiazdkę spawarko[1]-grilownico-gofrownicę a gofry uwielbiam... :)
Jo'Asia
[1] Tzn. zapieka tosty w trójkątne kanapki.
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://www.esensja.pl =(';')=
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~
Król nosi na głowie czapkę, zwaną przez niektórych koroną
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-17 02:26:47
Temat: Re: Przepis na gofryGofry
100 gr masla
1 szklanka mleka
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1+1/2 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia
Rozpuscic maslo, dodac mleko i jajka, roztrzepac widelcem, tylko zeby
nie bylo widac bialka, dodac cukier, make i proszek, nie ubijac,
wymieszac, zeby wszystko bylo mokre, smarowac gofrownice pedzlem
maczanym w oleju, piec az zlote, suszyc w cieplym piecu 2-3 minuty, jak
kto lubi
chrupiace, podawac na cieplym talerzu z cieplym syropem, dzemem, lub
owocami, czy sosem z mrozonych owocow.
Magdalena Bassett
Marek wrote:
>
> Kochani kucharze internauci, czy ktoś z Was zna dobry przepis na gofry i
> smaczną mase ptysiową? (Proste sprawdzone przepisy).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-17 14:14:56
Temat: Re: Przepis na gofry i masa do ptysiów-zapytanieNo to podaje przepisik na goferki:
Na ok. 16 - 20 gofrow:
300 g self raising maki ( taka, ktora zawiera juz proszek do pieczenia )
1/2 l mleka
75 g cukru
100 g masla
2 jajka
sol
Make wsypac do miski i zrobic w niej dolek. Do tego doleczka - szczypte
soli, cukier, roztopione i wystudzone maslo i jajka. Mieszajac ( mikserem )
powoli dodawac mleko.
Masa musi odstac ok. 1 godz.
Gofry wychodza miodzio! I nawet nie trzeba odwracac gofrownicy w czasie
pieczenia.
Jesli sie nie ma self - raising maki, to trzeba dodac troche proszku do
pieczenia. Niestety nie wiem ile.
Mam tez przepis na ciasto gofrowe z piwem. Kto chce?
Pozdr. i smacznego,
Danka
"Jo'Asia" <J...@r...art.pl> schreef in bericht
news:chomik.91h5jr.3vvk0on.2@Jo.Asia.rassun...
> Marek wystukał w wiadomości <91fia7$493$1@news.internetia.pl>:
>
> > Kochani kucharze internauci, czy ktoś z Was zna dobry przepis na gofry i
> > smaczną mase ptysiową? (Proste sprawdzone przepisy).
>
> Właśnie, do pytania no gofry się przyłączam, bo właśnie dostaliśmy na
> wczesną gwiazdkę spawarko[1]-grilownico-gofrownicę a gofry uwielbiam... :)
>
> Jo'Asia
>
> [1] Tzn. zapieka tosty w trójkątne kanapki.
>
> --
> (\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
> =(';')= j...@h...pl =(';')= http://www.esensja.pl
=(';')=
>
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~
~~~~~
> Król nosi na głowie czapkę, zwaną przez niektórych koroną
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-17 19:25:44
Temat: Re: Przepis na gofry i masa do ptysiów-zapytanieJo'Asia <J...@r...art.pl> wrote:
> Właśnie, do pytania no gofry się przyłączam, bo właśnie dostaliśmy na
> wczesną gwiazdkę spawarko[1]-grilownico-gofrownicę a gofry uwielbiam... :)
O, można takie coś dostać w Polsce? Bardzo mnie to cieszy, bo tutaj poszukuję
bezowocnie takiej machiny -- znalazłam jedynie gofrownico-tostownicę, tzn,
do dużych tostów Croque-Monsieur, a nie trójkątnych. Czy darczyńca będzie
chciał zdradzić, gdzie taką maszynę nabył?
Anetek
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-17 21:44:32
Temat: sandwich-gofrownica-grillAneta Baran wystukała w wiadomości <91j3vo$dd8$6@sunnews.cern.ch>:
> Jo'Asia <J...@r...art.pl> wrote:
>> [...] właśnie dostaliśmy na
>> wczesną gwiazdkę spawarko[1]-grilownico-gofrownicę [...]
> O, można takie coś dostać w Polsce? Bardzo mnie to cieszy, bo tutaj poszukuję
> bezowocnie takiej machiny -- znalazłam jedynie gofrownico-tostownicę, tzn,
> do dużych tostów Croque-Monsieur, a nie trójkątnych. Czy darczyńca będzie
> chciał zdradzić, gdzie taką maszynę nabył?
Darczyńca dostarczył nawet rachunek z Makro na wypadek reklamacji... ;)
A teraz dokładnie: w Polszcze występują conajmniej dwa modele.
1. Tefal za 349 złotych z regulacją mocy i w uniwersalnym kolorze szarym
2. Dzisiaj wypróbowany grillowo produkt firmy <Jo'Asia idzie do kuchni> Morphy
Richards za 122 złote (w Makro, gdzie indziej może być drożej) bez regulacji
mocy za to w jednym z czterech kolorów: białym, żółtym, zielonym bądź
granatowym.
Jo'Asia, posiadaczka modelu zielonego.
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://www.esensja.pl =(';')=
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~
Boryna obudził się martwy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-18 01:09:21
Temat: Re: sandwich-gofrownica-grill
> 1. Tefal za 349 złotych z regulacją mocy i w uniwersalnym kolorze szarym
>
> 2. Dzisiaj wypróbowany grillowo produkt firmy <Jo'Asia idzie do kuchni>
Morphy
> Richards za 122 złote (w Makro, gdzie indziej może być drożej) bez
regulacji
> mocy za to w jednym z czterech kolorów: białym, żółtym, zielonym bądź
> granatowym.
>
> Jo'Asia, posiadaczka modelu zielonego.
Ja mam Tefala 3-funkcyjnego niestety bez regulacji mocy, ale juz szesc lat i
funkcjonuje bez zarzutu. Kolor byl bialy a kosztowal 120 DM (ale to juz
szmat czasu uplynal). Glownie uzywany jest do zapiekania tostow (pyszne,
chrupiace wychodza!) i grilowania - najczesciej warzyw do salatek lub
stekow. Gofrow nie robilam dawno, bo te z przepisow z ksiazeczki dolaczonej
do sprzetu mnie nie zachwycily. Ale teraz na pewno wyprobuje Wasze!
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-18 18:55:14
Temat: Re: Przepis na gofryU nas w domu specjalista od gofrow jest moj malzonek i jego patent (hmmm,
moze to nie patent, ale w przepisach raczej tego nie spotkalam) polega na
tym, ze spora czesc mleka zastepuje kefirem lub zsiadlym mlekiem. Gofry
tylko ze slodkim mlekiem nigdy nie wychodza tak delikatne, puchate i
mieciutkie. Nie podam wam proporcji, bo to wszystko zalezy od ilosci maki,
ale gotowe ciasto ma miec konsystencje naprawde gestej smietany, a juz na
pewno nie rozlewa sie po gofrownicy tylko raczej "rozchodzi sie".
Sprobujcie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |