Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for
-mail
From: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.onet.tego.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Przepisy na ogórki w słoiku
Date: Tue, 30 Aug 2011 19:07:50 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 57
Message-ID: <j3j5d6$1cm$1@news.onet.pl>
References: <4e08924e$0$2437$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.110.200.149
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1314724070 1430 79.110.200.149 (30 Aug 2011 17:07:50 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Aug 2011 17:07:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6109
X-Antivirus: avast! (VPS 110830-1, 2011-08-30), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337355
Ukryj nagłówki
Witam
Obiecałam w jednym z wczesniejszych wątków, że podam przepis na ogórki w
curry. Oto on:
5 kg ogórków zielonych
1/2 litra octu
3 szklanki cukru (ew. 4 szklanki)
2 łyżki soli soli
3 łyżeczki curry
2-3 łyżeczki pieprzu
2-3- łyżeczki posiekanego zielonego koperku
2 łyżeczki gorczycy
2-3 cebule, pokrojone w krążki lub półkrążki
Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki. Wszystkie
skladniki wymieszać w misce i zostawić na 3-5h do przegryzienia się. Można
nawet zostawić na całą noc, ogórki muszą zmięknąć. Mieszanke nakladać do
słoiczków, pastreryzować 2 min.
Sałatka z ogórków (na słodko)
4 kg ogórków
1/2 kg cebuli (lub więcej, nawet do 1 kg)
1,5 łyżki pietruszki zielonej drobno posiekanej
5 dkg marchewki (startej na grubych oczkach)
8 płaskich łyżeczek soli
1 szklanka octu
1 szklanka oliwy
1 szklanka cukru.
Ogórki umyć. Małe ogórki kroić na 2-3 cm kawałki, większe na plasterki o
grubości 1 cm. Cebulę pokroić w półkrążki. W dużej misce wymieszać wszystkie
składniki. Zostawić na noc lub kilka godzin - ogórki puszczą sok i zmiękną.
W miarę możliwości przemieszać kilka razy. Nakładać do sloików, pasteryzować
2-3 minuty.
Powyższa sałatka już zrobiona i w słoikach, ogórki w curry robią się.
Sałatka z ogórków jest raczej na słodko, ale dobrze sprawdza się nawet jako
zakąska na imrezie - przetestowane ;)
W podobnej tonacji smakowej można zrobić białą kapuste:
3 kg kapusty
2 kg papryki
1 kg cebuli
1 szklanka octu
1 szklanka oliwy
1 szklanka cukru.
3 łyżki soli
pieprz/chilli do smaku
Kapustę poszatkować, paprykę i cebylę dorbno pokroić. Wymieszać składniki,
odstawić, aż puszczą sok. Nakladać do słoików, pasteryzować 2-3 min.
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
|