Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <o...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Przysmaki z muchomorów
Date: 20 Feb 2002 10:11:44 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 37
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1014196304 29075 192.168.240.245 (20 Feb 2002 09:11:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Feb 2002 09:11:44 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.77.148.94, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96799
Ukryj nagłówki
Witam
Mam nadzieję, że nie powiało grozą... nie chodzi bowiem o muchomory trujące ale
o bardzo smaczne muchomory czerwieniejące lub czerwonawe ( Amanita rubescens).
Muchomory tego gatunku są poszukiwane i chętnie spożywane u naszych
południowych sąsiadów. Zbieram je od wielu lat a pierwszą potrawę jadłem
właśnie w Czechach gdzie ten grzyb oreślany jest nazwą "masak". Ta pierwsza
potrawa to tradycyjne, znane danie:
Muchomory czerwonawe z jajkiem
Muchomory oczyścić, kapelusze drobno pokroić, trzony odrzucić (mozna pokroić
ale bardzo młode). Dusić aż do odparowania wody, najlepiej na maśle. Dodać
jajka, rozmieszać, posolić. Pycha.
Muchomory czerwonawe w śmietanie
(wyjatkowo smaczne - gorąco polecam)
Muchomory dusić na maśle aż do momentu gdy zaczną skwierczeć i przywierać do
dna patelni (oczywiście nie przypalić). Posypać delikatnie mąką, zamieszać i
dodać śmietanę.
Posolić do smaku, dobrze wymieszać, zaczekać aż pojawia się pierwsze oznaki
wrzenia. Pycha do kwadratu.
Dania polecam osobom, które potrafią bezbłędnie odróżniać muchomory!!! patrz
foto galeria http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/ga85.htm
(autor w/w przepisów Tadeusz Ruchlewicz)
taki i dziesiątki przepisów na potrawy z grzybów znajdziecie na stronie
http://www.grzybypodhala.prv.pl autorami tych przepisów są członkowie klubu
Darz Grzyb :)
Zenit
Smacznego :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|