Data: 2002-02-20 09:11:44
Temat: Przysmaki z muchomorów
Od: <o...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Mam nadzieję, że nie powiało grozą... nie chodzi bowiem o muchomory trujące ale
o bardzo smaczne muchomory czerwieniejące lub czerwonawe ( Amanita rubescens).
Muchomory tego gatunku są poszukiwane i chętnie spożywane u naszych
południowych sąsiadów. Zbieram je od wielu lat a pierwszą potrawę jadłem
właśnie w Czechach gdzie ten grzyb oreślany jest nazwą "masak". Ta pierwsza
potrawa to tradycyjne, znane danie:
Muchomory czerwonawe z jajkiem
Muchomory oczyścić, kapelusze drobno pokroić, trzony odrzucić (mozna pokroić
ale bardzo młode). Dusić aż do odparowania wody, najlepiej na maśle. Dodać
jajka, rozmieszać, posolić. Pycha.
Muchomory czerwonawe w śmietanie
(wyjatkowo smaczne - gorąco polecam)
Muchomory dusić na maśle aż do momentu gdy zaczną skwierczeć i przywierać do
dna patelni (oczywiście nie przypalić). Posypać delikatnie mąką, zamieszać i
dodać śmietanę.
Posolić do smaku, dobrze wymieszać, zaczekać aż pojawia się pierwsze oznaki
wrzenia. Pycha do kwadratu.
Dania polecam osobom, które potrafią bezbłędnie odróżniać muchomory!!! patrz
foto galeria http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/ga85.htm
(autor w/w przepisów Tadeusz Ruchlewicz)
taki i dziesiątki przepisów na potrawy z grzybów znajdziecie na stronie
http://www.grzybypodhala.prv.pl autorami tych przepisów są członkowie klubu
Darz Grzyb :)
Zenit
Smacznego :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|