Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: RE: Golabki z lisci winorosli...
Date: 20 Aug 2001 10:33:04 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 70
Message-ID: <N...@r...com.pl>
References: <9losmi$kf8$7@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 998296384 32161 192.168.240.245 (20 Aug 2001 08:33:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Aug 2001 08:33:04 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook IMO, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from hppcvnmvhhid (pi138.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.104.138]) by
mail.dialcom.com.pl (8.10.0/8.10.0) with SMTP id f7K8bh926165 for
<p...@n...pl>; Mon, 20 Aug 2001 10:37:48 +0200
X-Received: from hppcvnmvhhid (pi138.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.104.138]) by
mail.dialcom.com.pl (8.10.0/8.10.0) with SMTP id f7K8bh926165 for
<p...@n...pl>; Mon, 20 Aug 2001 10:37:48 +0200
X-Received: from hppcvnmvhhid (pi138.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.104.138]) by
mail.dialcom.com.pl (8.10.0/8.10.0) with SMTP id f7K8bh926165 for
<p...@n...pl>; Mon, 20 Aug 2001 10:37:48 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63160
Ukryj nagłówki
From: Jacek
>
> Hej...
>
> Znalazlem rpzepis i nosze sie ze zrobieniem tego... nie
> wiem moze ktosik juz
> cos takiego tworzyl? Nie chcial bym zeby mi sie miesko
> zniszczylo w razie
> gdyby nikt tego potem nie chcial konsumowac... Do rpzepisu
> potrzebe sa ki
> liscie winorosli konserwowe.. niestety nigdzie nie moge
> ostac...:-( /widzial ktos moze gdzies?/ nio ale z tym dizie
> sobie poradzic
> poniewaz wiem jak zrobic ow takie we wlasnym zakresie:-).
> Nio wiec jak juz
> kiedys probowal takie cosik robic, to czekan na odzew...
> czy mi sie rodzina
> nie pochoruje...
>
> Pozdrawiam
> Jacek
>
No to po raz kolejny:
"Dolmadakia"
25 dag liści winogron, 1 1/4 szklanki oliwy, 3 duże cytryny
Farsz:
50 dag mięsa wołowo-wieprzowego mielonego, 15 dag ryżu, 20 dag
posiekanej i przesmażonej na oliwie cebuli, 20 dag posiekanej świeżej
cebuli, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Marynata:
1 szklanka octu winnego, 2 szklanki oliwy, sok z 4-5 dużych cytryn, 1
łyżeczka soli
Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć z 1 szklanką
przegotowanej i ostudzonej wody. Liście winorośli opłukać, ułożyć w
glinianym garnku, zalać marynatą i pozostawić co najmniej na 48
godzin.
Przygotować farsz: ryż ugotować na sypko i wymieszać z pozostałymi
składnikami, przyprawić solą i pieprzem. Liście winorośli osączyć z
marynaty i usunąć ogonki. Na każdy liść nakładać po 1 łyżce farszu i
formować gołąbki. Ułożyć je ciasno w płaskim rondlu, zalać oliwą
wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i dodać tyle wody, żeby
zalewa sięgała do połowy wysokości gołąbków. Następnie przykryć
naczynie i piec gołąbki 30-40 min w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200 stopni C.
Podawać na gorąco lub zimno skropione sokiem z cytryny.
(Kuchnia magazyn dla smakoszy, maj 2001)
Ja od razu powiem, że jadłam to na ciepło, w wersji wege (sam ryż,
lekko rozgotowany, doprawiony zdaje się ziołami prowansalskimi albo
czymś podobnym w smaku) i z sosem zaziki. Niamuśne.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
Ps. Jacku, nie masz przypadkiem słownika w swoim programie pocztowym?
Twoje posty są raczej nieczytelne....
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|